Kataris on homoseksuaalsed suhted keelatud ning inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) raporti kohaselt väärkoheldi seksuaal- ja soovähemusi ka Katari MM-i eelõhtul. Osade meeskondade kaptenid tahtsid vähemuste toetuseks kanda käe ümber vikerkaare värvides linti, ent FIFA ähvardas neid mängijaid karistada. Saksamaa ja Jaapani matši eel kontrollisid kohtunikud Saksamaa väravavahi Manuel Neueri varrukat.

„Kaptenipaelaga tahame näidata väärtusi, mida Saksamaa rahvusmeeskond hindab – mitmekesisus ja vastastikune austus. Soovime koos teiste riikidega, et meie häält kuuldakse,“ teatas Saksamaa koondis hiljem oma Twitteri kontol. „Inimõigused pole läbirääkimiste küsimus ja see pole poliitiline sõnum. Inimõigused peaksid olema iseenesestmõistetavad, kuid see pole nii. Seetõttu on selle sõnumi saatmine oluline.“

Nii sulgesid Saksamaa koondise mängijad Jaapani matši eel oma suu, millega nad protestisid FIFA vastu. „Kaptenipaela keelamine on sama nagu suu sulgemine. Jääme oma seisukoha juurde,“ lisasid nad.

Saksamaa jalgpalliliit teatas eile, et nad kaaluvad FIFA keelu vaidlustada rahvusvahelises spordikohtus (CAS). OneLove sõnumiga kaptenipaela soovisid kanda seitsme Euroopa meeskonna kaptenid.