„See on meile kõigile valus löök ja sellist tulemust ei saa välja vabandada. Me ei oodanud sellist algust, aga sellised asjad juhtuvad põhjusega. Me pole sellist asja väga ammu kogenud. Nüüd peame näitama, et oleme tõeline meeskond,“ tõdes seitsmel korral Ballon d’Ori ehk maailma parima mängija tiitli võitnud Lionel Messi pärast šokeerivat kaotust.

Saudi Araabia on viimastel kümnenditel MM-i sage külaline, aga suuri edulugusid pole neil olnud. Meeskond oli eelnenud kuraditosinast mängust võitnud üksnes ühe ja kaotanud kümme. Sealjuures olid seerias 0 : 8 saun Saksamaalt (2002. aastal), 0 : 5 allajäämine Venemaale (2018) ning 0 : 4 kaotused Ukrainalt ja Prantsusmaalt (vastavalt 2006 ja 1998). Samal ajal lendas eelnenud 35 vutimatšis kaotuseta püsinud Argentina Katari ühe suursoosikuna.

Argentina sahistas avapoolajal neljal korral võrku

Argentina alustaski favoriidile vääriliselt. Nurgalöögi ajal rebis Saud Abdulhamid kätega maha Leandro Paredese, olukorda nägid videokohtunikud, kes kutsusid Sloveeniast pärit kohtuniku Slavko Vinčići ekraani ette. Järgnenud 11 meetri karistuslöögi virutas Messi kindlalt võrku.

Õhtu kangelaseks kujunes Saudi Araabia koondise peatreener Hervé Renard. „Me ei tulnud siia piknikule, vaid tahame kogu riigi uhkeks teha,“ lubas ta päev enne kohtumist. Euroopas klubide juhendajana läbikukkunud, aga nii Sambia kui ka Elevandiluuranniku koondise Aafrika meistriks viinud loots võttis matšis üüratuid riske. Kui enamasti vajuvad meeskonnad Argentinaga mängides sügavale oma karistusalasse, siis 54-aastase Renardi hoolealused hoidsid kaitseliini väga kõrgel.

„See on jalgpall – mõnikord juhtuvad täiesti hullumeelsed asjad.“

Avapoolajal oli Argentina korduvalt lähedal eduseisu suurendamisele, sest korra sahistas võrku Messi ja kaks korda Lautaro Martínez. Kuid kõigil kolmel korral olid ründajad napis suluseisus ja soosikud läksid puhkama 1 : 0 eduseisus.

Teisel poolajal kandis aga Renardi julge lähenemine vilja. 49. minutil võitis Saudi Araabia keskväljal palli ning see saadeti kiirelt Saleh Al-Shehri poole. Tipuründaja mängis kiirusega üle Argentina kaitsja Cristian Romero ja lõi nahkkera Emiliano Martínezest mööda võrku.

Üks aegade suuremaid üllatusi

Nelja minuti pärast sattus Argentina vihma käest räästa alla, sest karistusala nurgas sai palli Salem Al-Dawsari, kes sättis selle endale mugavalt jala ette ja saatis ristnurka. Kuigi lõunaameeriklastel oli matši päästmiseks poolsada minutit, siis üsna ümaraks jäänud rünnakuga ei suutnudki nad Saudi Araabia kaitselukku lahti muukida.

2018. aastal Argentina koondise tüüri üle võtnud Lionel Scaloni oli pärast matši arusaadavalt löödud. „Meil pole muud võimalust, kui tõusta ja edasi liikuda. Pole mõtet midagi enamat analüüsida. Täna on kurb päev, aga me ei tohi pead norgu lasta,“ ütles ta pressikonverentsil.

Üllatused käivad MM-idega kaasas. 1950. aastal alistas USA alagrupiturniiril Inglismaa, 1966. aastal Põhja-Korea Itaalia, 1990. aastal Kamerun tiitlikaitsja Argentina ning 2002. aastal seljatas debütant Senegal neli suve varem karika pea kohale tõstnud Prantsusmaa, sealjuures kõik need mängud päädisid 1 : 0. Nüüd võib suurimate šokkide nimistusse lisada ka teisipäeval Kataris toimunud matši.

Renardi sõnul jääb tulemus igaveseks ajalooraamatutesse. „Vastastel olid imelised mängijad, aga tähed taevas olid meie poolt. See on jalgpall – mõnikord juhtuvad täiesti hullumeelsed asjad. Nüüd vaatame tulevikku, sest meid ootab ees kaks keerulist mängu,“ lausus pärast kohtumist juhendaja, kes tänas eraldi Saudi Araabia spordijuhte. „Meile ei pandud pingeid peale ja see on imeline. Surve all töötamine enamasti ei toimi.“

C-alagrupi teises matšis mängisid Mehhiko ja Poola väravateta viiki, sealjuures raiskas Poola superstaar Robert Lewandowski penalti.