Inglismaa, Wales, Belgia, Taani, Saksamaa, Holland ja Šveits plaanisid Kataris pöörata tähelepanu seksuaalvähemuste inimõigustele. Teatavasti on MM-i korraldavas islamiriigis homoseksuaalsus illegaalne. Eelpool mainitud koondiste kaptenid plaanisid kanda vikerkaarevärvilist kaptenipaela, kus oleks seisnud kiri „One Love“.

The Guardian kirjutas nädalavahetusel, et vikerkaarevärvilised kaptenipaelad tekitavad ülikonservatiivse riigi juhtides pahameelt ja FIFA üritab Katarile vastu tulla. Kui esialgu eeldati, et inimõigustele tähelepanu pööravaid alaliite ootab ees trahv, siis pühapäeval hakkasid välismeedias levima kuuldused, et vikerkaarevärvilise käepaelaga mängijale antakse kollane kaart. Kahes järjestikuses kohtumises saadud kollane kaart tähendaks aga, et kolmas matš tuleks jalgpalluril juba vahele jätta.

„Oleme äärmiselt pettunud FIFA otsuses, mis meie hinnangul on pretsedenditu,“ vahendas BBC seitsme Euroopa alaliidu ühist avaldust. „FIFA andis selgelt mõista, et kapteneid ootavad ees sportlikud sanktsioonid, kui nad selliste käepaeltega väljakule tulevad.“

„Olime valmis maksma trahvi, mis tavaliselt varustusega seotud reeglite rikkumisega kaasnevad. Me ei saa aga panna mängijaid olukorda, kus neile antakse selle eest kollane kaart või saadetakse sootuks platsilt minema,“ lisati teates.

Inglismaa ja Wales alustavad MM-i täna. Inglased kohtuvad kell 15 B-alagrupi avamängus Iraaniga, Wales läheb kell 21 vastamisi USA-ga.