31. detsembril Saudi-Araabias algaval Dakari rallil läheb 45-aastane Vanagas, kes autospordiga on seotud olnud 25 aastat, starti juba 11. korda. Sama number tähistab ka tema karjääri parimat kohta, mille ta saavutas 2019. aastal, jäädes esikümnest välja vaid mõne sekundiga.

Eelmine Dakari ralli lõppes Vanagasele raske avariiga juba neljandal kiiruskatsel. Leedukas on tagantjärgi öelnud, et kaldus paarkümmend meetrit ideaaltrajektoorist mööda, sõitis läbi augu ning oligi oma Toyotas reisija.

Vaata videot!

Miks kutsus Vanagas oma kõrvalistmele selleks korraks just Eesti Autospordi Liidu juhatuse liikme ning Ott Tänaku ja Urmo Aava endise paarimehe Kuldar Siku (43)?

„Tean sellest autospordi segmendist - maastikusõidust - paljusid professionaale ning tean, kui tähtis roll on kaardilugejal. Kogu see spordiala on nii suures muutuses. Muutumas on nii tehnoloogia kui ka inimeste suhtumine ja mentaalsus. See esitab kaardilugejale üha suuremaid väljakutseid. Meil pole enam Road Booki, vaid tabletid. Suurimad selle ala professionaalid ei ole enam nii näljased,“ rääkis Vanagas.

„Tunnen Kuldarit ja usun temasse väga. Finantsmaailmas nimetatakse seda tulevikukokkuleppeks. Olen kindel, et temast saab peagi üks parimaid kaardilugejaid kogu Dakari peale.“

Vanagas ja Sikk istusid esimest korda ühes ralliautos 2021. aasta Saaremaa rallil, kus nad sõitsid nullautoga. Sikk seda siis veel ei teadnud, aga Vanagase peas küpses juba kuri plaan...

Kuldar Sikk ja Benediktas Vanagas 2021 Saaremaa rallil.

„Tegin toona lihtsalt ettepaneku, et võiksime koos sõita ühel ilusal Eesti saarel. Mul oli veidi mõttes testida tema suhtumist, tähelepanuvõimet ja muud säärast. Peale Saaremaad viskasin natuke Dakari ralli teemal nalja. Selle aasta keskel hakkasin küsima, kas ta oleks sellest päriselt huvitatud,“ sõnas leedukas.

Vanagas ise tegi Dakari rallil debüüdi 2013. aastal ning pole sellest ajast peale ühtegi Dakari vahele jätnud. Kümnest rallist on ta katkestanud kaks. Peale karjääri parimat aastat 2019 sai ta veel autode seas 15. ja 12. koha.

Video tänasest tiimi esitlusest Vilniuse vanas taksopargis: