Ainus Dohast väljas asuv staadion pole samuti kaugel, sest Al Khori linn paikneb Katari pealinna keskusest umbes 50 kilomeetri kaugusel.

MMil peetakse kokku 64 mängu. Alagrupifaasis toimub päevas koguni neli kohtumist, mis pakub nii turniiri korraldajatele kui vutifännidele logistilisi väljakutseid, kirjutab YLE.

Enamus staadioneid on ehitatud üles peaaegu nullist ja neid pole enne finaalturniiri saadud katsetada. Näiteks septembris Lusaili staadionil peetud kontrollmängus korraldus ei sujunud. Pealtvaatajatele mõeldud veepudelid said otsa juba enne avapoolaja lõppu ning järjekorrad sissepääsude juures venisid enam kui kahe kilomeetri pikkuseks.

Lusaili staadion

Kas Katar ja Doha on tõesti valmis hinnanguliselt 1,5 miljonit jalgpallifänni vastu võtma? Kas korraldajamaa ühistransport peab vastu ja kas majutusasutusi on piisavalt? Need on küsimused, mida on viimasel ajal rahvusvahelises meedias tõstatatud.

Tavatingimustes on Doha ühistransport üsna hästi toiminud. Pealinna uus metroovõrk valmis 2019. aastal. Kaheksast staadionist viiel on oma metroojaam.

Soome suursaadik Kataris Pekka Voutilainen ütles Yle`le, et kohalikel elanikel on soovitatud MMi ajal staadionidele sõita autoga, et ühistransporti üle ei koormataks.

Paljud MMi külastavad pealtvaatajad on otsustanud ööbida hoopis Katari naaberriikides. Eelkõige on populaarne Araabia Ühendemiraatide turismisihtkoht Dubai.

Voutilaineni sõnul töötavad Doha lennujaamad täisvõimsusel, et jalgpallifännid pääseks naabrite juurest Katari kohtumisi vaatama. Dohas on kaks rahvusvahelist lennujaama.

„Räägitakse, et Dubaist Dohasse lendab mängude ajal iga päev 60 lennukit. Abu Dhabil ja Kuveidil on olnud sarnased plaanid. On välja arvutatud, et mängude ajal maandub lennuk Dohas iga viie minuti tagant ja loomulikult peab keegi vahel ka maha minema,“ sõnas Voutilainen.

Luksuslik majutus laeval

Katari murekohaks on ka majutusvõimekus. Seda leevendab fännide peatumine naaberriikides. Voutilainen usub siiski, et majutuskohti on piisavalt.

„Kui vaadata hotelle, siis midagi ikka leiab. Saadaval on ka päris palju eramajutusi, kuid hinnad on tõesti kõrged.“

Dohasse on rajatud ka fännikülad, kus mängude külastajatel on võimalus elada telkides või ajutistes hoonetes, mis on ehitatud spetsiaalselt turniiri ajaks. Samas pole mängude eel veel kindlust, et kõik majutuskohad õigeks ajaks valmis saavad.

Võistluste ametlikul veebisaidil on endiselt müügis ajutiste rajatiste majutuskohad. Hinnad algavad seal umbes 200 USA dollarist öö kohta.

Majutuspakette müüakse ka MMi ajaks Dohasse saabuvatele kruiisilaevadele. Võistluste ametliku veebisaidi broneerimisportaal võimaldab veel hankida majutust kahele laevale. Ühel neist on ühe öö hind alates 180 ja teisel alates 350 USA dollarist.

Kruiisilaev Dohas

Doha sadamates pole aga veel laevu näha. „Kruiisilaevadest on räägitud. Seni pole nad veel kohal, kuid aega veel on,“ ütles Voutilainen.

Katari finaalturniiri mängudele on müüdud ligi kolm miljonit piletit, millest Voutilaineni sõnul umbes 1500 on ostnud soomlased.

Jalgpalli MM algab 20. novembri. Uus maailmameister selgub 18. detsembril.