Sel pühapäeval algava võistluse ettevalmistamist on varjutanud suur hulk sotsiaalseid probleeme, mis on seotud islamiriigi inimõigustega. Erinevate allikate kohaselt on viimaste aastate jooksul surnud MM-i staadionite ehitamise käigus tuhandeid võõrtöölisi. Meedias on palju artikleid kirjutatud ebainimlikest tingimustest, mida võõrtöölised pidid kannatama. Ka homoseksuaalsus on Kataris keelatud.

Norra telekanalid otsustasid, et ei soovi seetõttu Katarist televaatajatele pettekujutelma maalida ning rahvusvahelise jalgpalliliidu (FIFA) poolt valminud klippe eetrisse ei lasta. „Me seisame silmitsi olukorraga, kus Katar tahab näidata oma riiki ainult säravast küljest ning me ei soovi sellest osa võtta. See oli üks esimesi asju, mis me MM-ist rääkides paika panime,“ rääkis NRK jalgpallitoimetuse juht Mads Haby kodumaa väljaandele VG.

Eestis on jalgpalli MM-i teleõigused ERR-il. Delfi uuris ERR-i sporditoimetuse juhilt Rivo Saarnalt, kas ETV kanalites näidatakse Katari linnavaateid ja kas jalgpallistuudiotes võetakse inimõiguste olukord Kataris arutlusele.

“Mõlemale küsimusele saab vastata jaatavalt – näitame jalgpalli MM-finaalturniiri ajal Katari linnavaateid ning räägime stuudiovestlustes inimõiguste olukorrast Kataris,“ kommenteeris Saarna kirjalikus vastuses. „Pole kahtlust, et inimõiguste teema leiab kajastamist ka ETV2 jalgpalliõhtu keskel, saadetes „Kinoteatri MM Katarsis“. Jalgpalli MM-i ülekannetega alustavad ERR-i kanalid 20. novembril kell 16.40, kui läheb eetrisse otsepilt MM-i avatseremoonialt.“

MM-i pühapäevases avamängus võõrustab Katar Ecuadori koondist. Mäng algab Eesti aja järgi kell 18.