Pealtnäha oli Griswold üks USA paraolümpia liikumise eesrindlik esindaja. Koordinatsiooni ja jõudu mõjutava tserebraalparalüüsi all kannataja võitis medali nii 2016. aastal Riost kui 2020. aastal Tokyost, lisaks korraldas ta puuetega inimestele ujumiskliinikut.

Kuid nüüd selgub, et tegu ei pruugi olla üdini eeskujuliku sportlasega. Sisse antud hagi põhjal Griswold väidetavalt kuritarvitas Tokyo paraolümpia ajal ning hiljem USA olümpia- ja paraolümpia treeningkeskuses 19-aastast Parker Egbertit, kes on terve elu kannatanud arengupeetuse ja intellektipuude all, mis muutis ta seksuaalse kuritarvitamise suhtes oluliselt haavatavamaks, vahendab CNN.

„See juhtum on kohutav tragöödia. Noore mehe elu, kes trotsis kõiki võimalusi saada maailmatasemel paraolümpiaujujaks, purunes vägistamise ja väärkohtlemise tõttu. Ta pandi paari meeskonnaliikmega, kes oli vägivaldne seksuaalkiskja,“ kirjutatakse kohtuasjas.

Hagi põhjal sai Egbert nii füüsilisi kui vaimseid vigastusi. Griswold ega USA ujumisliit pole veel süüdistusi kommenteerinud, ent sportlane ajutiselt võistelda ei tohi.

Hagi põhjal hakkas autistlik Egbert rääkima kuueaastaselt ning tal on „viieaastase lapse vaimne võimekus“. Tema üks oluline teraapia vorm oligi ujumine, milles ta võistles kolmel alal ka Tokyo paraolümpial. Samal ajal tema mentoriks asunud Griswold hoolitses selle eest, et nad jagaksid olümpiakülas tuba.

Möödunud aasta detsembris võitis Egbert USA paraolümpia meistrivõistlustel kolm kuldmedalit, millega ta pääses elama ja treenima Colorado Springsis asuvasse olümpiakeskusesse. Sealgi said neist toakaaslased, mis võimaldas väärkohtlemisel jätkuda ja süveneda.

Egbert ei soovinud ühel hetkel käia enam duši all, sest väidetavalt just seal Griswold vägistas teda. Lisaks hakkas arengupuudega poiss kirjutama lugusid, kus oli koletislik orkaan Robert. Kui vanemad küsisid Egbertilt aru, siis rääkis too asjad välja.

Väidetavalt võtsid vanemad ühendust ka Ameerika Ühendriikide olümpia- ja paralümpiakomiteega, ent nood keeldusid probleemiga tegelemast. Hagi läheb väidetega lausa nii kaugele, et Griswold oli süstemaatiline väärkohtleja, kes otsiski üles ja võttis enda tiiva alla haavatavad sportlased, eriti alaealised ja puudega atleedid.