70-aastane Rautio toetab mitmeid põhjanaabrite võidusõitjaid, ta pani õla alla Soome MM-ralli toimumisele ning ühtlasi finantseerib kohalikku jäähokimeeskonda. Tema heatahtlikkus ei piirdu vaid riigisiseste tegudega, sest põhjanaabri abil võistles eestlane Egon Kaur tänavu MM-sarjas. Ärimees selgitas Iltelehtis, miks ta seda kõike teeb.

„Surilinal pole taskuid,“ pööras sillaehitusega rikkaks saanud Rautio tähelepanu sellele, et teistpoolsuseks pole mõtet oma raha hoida. Tema asutatud ja juhitud Urakontinaseun M. Rautio käive oli mullu ligi 11 miljonit eurot ja majandusaasta kasum 583 000 eurot.

Rahvusvahelist tähelepanu on Rautio peamiselt saanud tänu rallile. Kui 2021. aastal toimus Rovaniemis Soome talveralli, siis toetas mees võistluse toimumist suure rahasummaga. Ärimehe väitel tahtis ta anda kogukonnale tagasi. „Kui ma 1980- ja 1990ndatel ehitasin Lapimaal sildu, siis sain igast külast palju tuttavaid. Tahtsin aidata koroonaviirusest mõjutatud piirkonda,“ selgitas ta etapi sponsoriks asumist.

Rautiol on endalgi väike rallitaust, sest noorena kihutas ta jääradadel. Kuid see hobi jäi sillaäri käima mineku järel soiku. Vanuigi pööras ta tagasi vana lembuse juurde, aga hoopis teises rollis.

Tema logod ilutsevad Soome rallisarjas sõitval meeskonnal. Rahaliselt toetab ta näiteks Egon Kauri ja Teemu Sunineni, samuti Ferrari süsteemi kuuluvat noort vormelipilooti Luka Nurmit. „Minu kingade peale ei kuse keegi,“ teatas otsekohene mees, et on autospordiringkonnas hinnatud tegija.

Rautio ei saa aru inimestest, kellel on küüned enda poole

Sel kevadel alustas Rautio meeskond koostööd Kuortane spordikolledžiga, kus loodetakse kasvatatada tulevasi maailmameistreid. Õpilaste oskuste lihvimiseks löödi teiste seas käed Tommi Pärmäkoskiga, kes on varasemalt treeninud ka vormelipiloote Sebastien Vettelit ja Valtteri Bottast. Kogu asjade käigul hoiab õppeasutuses silma peal Kalle Rovanperä mänedžer Timo Jouhki.

Uuel aastal hakkab temalt tuge saama 24-aastane rallisõija Roope Korhonen, kes tänu ärimehele saab osaleda ka MM-sarjas. Otsus toetamiseks tuli tänu Jouhkile, kes viis Rautio kokku ka Sunineniga. „Timo helistas, et aitame tüübi raskest seisust välja,“ viitas ta Sunineni karjääri raskele hetkele, kui soomlase teed läksid M-Spordist lahku.

Loomulikult aitavad logod kaasa ka ärile, ent mehe enda sõnul on see teisejärguline. „Ma kuulun peale sõda sündinute põlvkonda. Meile on justkui sisendatud mõtteviis, et kogu aeg tuleb midagi juurde saada, aga millestki kätte saadust me ei taha loobuda,“ nentis Rautio.

Kirglik ärimees ei mõista inimesi, kelle ainus huvi on enda pangakonto hoidmine ja kasvatamine. „Paljud inimesed ootavad sära silmis raha. Pagan, sure seda tehes siis maha. Ka Soomes on lugematu arv inimesi, kellel oleks võimalusi teisi aidata. Aga selle asemel vahitakse oma naba ja klammerdutakse oma teenitu külge,“ jätkas põhjanaaber, kelle sõnul on elu võlu uute asjade katsetamine. „Kui sa ei julge oma piire katsetada, siis pole mõtet tulevikus endale otsa ette lüüa, et v***u küll, mul jäi päris palju kogemata.“