Jutt on TBT-st ehk The Basketball Tournamentist, mida peetakse alates 2014. aastast. Sel suvel toimus 64 võistkonna osalusega turniir juulis ja augusti alguses. Paljud võistkonnad koosnevad NCAA ülikoolitiimide vilistlastest, aga leidub ka lihtsalt sõpruskondade punte või ühe sponsori taha koondunud satse.

Üks turniiri osalejatest on AfterShocks, kus mängivad endised Wichita State'i ülikooli korvpallurid.

„Nad on mulle kaks korda pakkumise teinud, et ma tuleks suvel nende eest mängima. Aga siiamaani olen Eesti koondise juures olnud ja ma pole veel sinna mängima jõudnud. Kui järgmisel suvel koondist ei ole ja nad teevad uuesti pakkumise, teen ehk TBT sel korral ära,“ rääkis Hispaanias Gipuzkoa võistkonnas klubikorvpalli mängiv Nurger Delfile.

Mingid ametlikud mängud peaks Eesti koondisel 2023. aasta suvel siiski olema. Nimelt peetakse esimest korda olümpiakvalifikatsiooniturniiri eelringe, kus koha eest suurele valikturniirile heitlevad koondised, kes 2023. aasta MM-ile ei pääse. Esialgse info kohaselt peetakse turniir augusti keskel. Seega võib Nurgeril tekkida aega, et enne koondisematše TBT-l osaleda.

TBT turniirisüsteem on karm, sest auhinnaraha saab ainult võitjatiim. Pingutus on aga seda väärt, sest miljon dollarit on isegi võistkonna peale ära jagatuna suur summa. Mängitakse viis viie vastu ja mõne erandiga NCAA reeglite järgi. Kohtumisi kannab üle ESPN.

Nurgeri sõnul on varasematel aastatel Wichita State'i TBT-tiimis mänginud näiteks Connor Frankamp, Zach Brown ja Rashard Kelly. Ülikooli viimaste aastakümnete edukaimat vilistlast Fred VanVleeti (Toronto Raptors) pole aga punti saadud.

„Ma arvan, et teda see rahasumma ei huvita. Tal on sellised miljonid taga, et tal on muud tegemised,“ ütles Nurger. Käesoleval hooajal teenib VanVleet Raptorsis 21,3 miljonit USA dollarit.

Loe Nurgeri elust Hispaanias pikemalt SIIT.