Asjade interneti lahenduste arendaja Krakul sai valmis tootmiseelse prototüübi nutikast elektroonilisest sisetallast, mis aitab tippsportlastel vigastusi ennetada. Taldu testiti äsja edukalt Katari MMi jalgpallikeskuses ning Suurbritannia jalgpalliklubid eesotsas Inglismaa kõrgliigas mängiva Leedsi jalgpalliklubiga plaanivad võtta sisetallad aasta lõpus kasutusse.

Krakuli tegevjuhi Aare Aruniidu sõnul oli peamine väljakutse see, kuidas tagada elektroonika töökindlus sellises raskes keskkonnas. „Jalgpallurid ju sõna otseses mõttes trambivad trükkplaadi peal, see on elektroonika jaoks väga keeruline keskkond. Lisaks ei tohi elektroonika sportlast segada, see peab olema väga väike ja ergonoomilise disainiga. Nende väljakutsetega me oleme paar aastat maadelnud ja jõudnud nüüd kolmanda prototüübiga lahenduseni, mis pidas vastu katsetused reaalsetes kasutustingimustes,“ selgitas Aruniit.

Krakuli klient on firma nimega SportScientia. Ettevõtte juhi ja asutaja Peter Lazou sõnul muudavad nende nutikad sisetallad kvaliteetse biomehaanilise andmehõive kättesaadavaks füsioterapeutidele, meditsiini- ja spordispetsialistidele. „See on maailmas esmakordne, et selline tehnoloogia jõuab ülikoolide ja teadusasutuste kõrgtehnoloogilistest laboritest välja kasutusse.“

Lazou sõnul ei leidnud nad enne eestlastega koostöö alustamist sobivat uurimis- ja arenduspartnerit, kes oleks Krakuliga samal tasemel ning aitaks visiooni ellu viia. „Nüüd, pärast mitmeaastast tööd ja mitmeid disaini iteratsioone, testides ja valideerides oleme Krakuli ja Devtailori abiga jõudnud tootmisetappi.“ Eesti IT-arendusbüroo Devtailor Software arendas välja sisetaldade kasutamiseks vajalikud veebi- ja mobiilirakendused.

Üliõhukeses sisetallas on jõuandurid, kiirendusandur, güroskoop, bluetooth seade ning liitiumaku. Andurid salvestavad infot selle kohta, kuidas treeningute ajal biomehaanilised koormused jalatallal jaotuvad, kas koormused on mõlemal jalal ühesugused, millised koormused on eri kiirenduste ajal ning samuti saab jälgida muutusi eri treeningute jooksul. Eliitklubide füüsilise ettevalmistuse eest vastutavad inimesed jälgivad profisportlaste treening- ja võistluskoormust, et sportlased oleksid järjepidevalt tipptasemel. Nutitald aitab usaldusväärselt mõõta füüsilist koormust ja biomehaanilisi jõudusid ning jälgida sportlase arengut, kõnnitehnikat, füüsilist vormi ning ennetada nii vigastusi.

Aruniidu sõnul toimusid esimesed testid Eestis ning Krakuli kontorisse osteti testide jaoks isegi jalgpallimuru. „Meil oli vaja luua testimiseks sobiv keskkond, seega hankisime kontorisse kunstmuru. Seejärel testisid taldu Eesti jalgpallurid ning siis testiti taldu Katari jalgpalli MMi jalgpallikeskuses. Plaanime aasta lõpuks toote kliendile üle anda, et Inglismaa jalgpallurid saaksid neid kasutama hakata. Võimalik, et on vaja ka midagi veel edasi arendada, uute toodete arenduses peab olema valmis ootamatusteks,“ lisas Aruniit.

Krakul on Eesti juhtiv IoT ja autonoomsete süsteemide arendaja, mis kasvas välja ESTCube-1 projektist. Krakul on pikaajaliste ja mitmekülgsete kogemustega disainipartner ja pakub toodete täislahendusi – ideest prototüübini, prototüübist tootmiseni. Meeskond on viinud lõpule enam kui 100 rahvusvahelist projekti Baltikumis, USA-s, Rootsis, Mehhikos, Vietnamis, Hispaanias ja paljudes teistes riikides. Krakuli juht Jaan Hendrik Murumets valiti 2020. aastal parimaks nooreks ettevõtjaks. 2021. aasta lõpus omandas Nasdaq First Northil noteeritud ettevõte Bercman Technologies Krakulis 100% osaluse. https://krakul.eu/

Devtailor Software on 2015. aastal asutatud tarkvara- ja tootearenduse ettevõte, mis spetsialiseerub uute digitaalsete teenuste loomisele, tehisintellekti kasutamisele ning asjade interneti lahendustele.