Rahvusvahelistel võistlustel teeb 31-aastane norralanna esimese stardi nädal aega hiljem Rukal toimuval MK-sarja avaetapil.

Östbergi terviseprobleemid on olnud nii tõsised, et Norra murdmaakoondise arst on kolmel korral keeldunud talle stardiloa andmisest.

Olümpiavõitja avalikustas täna, et sai lõpuks võistlusloa. „Olen tõesti uhke,“ lausus Östberg rahulolevalt NRK-le, vahendab Iltalehti.

Norra suusastaar pole oma terviseprobleeme lähemalt lahanud ning on öelnud vaid, et probleeme põhjustas treeningu ja toitumise tasakaalustamatus. Viimasel ajal on talle suureks abiks olnud nii toitumisspetsialist, arst kui psühholoog.

„Üks neist (võistlustele lubamise) põhjustest on kaalutõus. Olen käinud ka vereanalüüsidel ja kehakoostise mõõtmisel. Ma polnud kindel, kuidas asjad lähevad, kuigi teadsin, et suudan selle negatiivse trendi ümber pöörata,“ rääkis Östberg.

Norralanna pidi vahele jätma nii eelmise aasta maailmameistrivõistlused kui tänavused olümpiamängud. Östberg kaotas seetõttu ka koondisekoha.

„Olen viimase 2-3 aasta jooksul väga vähe suusatanud. Ainult pisut olen saanud suusatada, aga raske on öelda, milline minu tase praegu on,“ lausus norralanna.

Vaatamata vähesele suusatamisele on Östberg end vormis hoidnud: „Ajad on olnud väga rasked, aga ma olen kogu aeg korralikult treeninud.“

Östberg plaanib tänavu võistelda vaid valitud MK-etappidel, et end mitte üle koormata. Tema peamine siht on veebruaris ja märtsis Sloveenias toimuvad maailmameistrivõistlused.

Östberg võitis 2019. aasta MM-ilt Seefeldis koguni viis medalit - 15 km, 30 km ja 4x5 km teatesõidus hõbeda ning 10 km sõidus ja sprinditeates pronksi. Kahekordse olümpiavõitja terviseprobleemid said alguse samal aastal. Ta naasis küll uuel hooajal (2019/20) võistlusrajale, kuid see hooaeg lõppes kanna stressimurruga. Uus stressimurd diagnoositi tal 2020. aasta suvel ning järgmine hooaeg jäi tal täiesti vahele.