Raporti kohaselt Katari julgeolekujõud vahistavad jätkuvalt seksuaal- ja soovähemustesse kuuluvaid inimesi ning neid on pärast vangistust väärkohelnud. HRW teave põhineb intervjuudel kuue Katari nimesega, kellest neli olid transnaised, üks biseksuaalne naine ja üks homoseksuaalne mees.

Aruande kohaselt viibisid kõik intervjueeritavad varem Doha vanglas ning neid väärkoheldi nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Mõned kannatasid ka seksuaalse vägivalla all, vahendab Soome ajaleht Ilta-sanomat.

Raporti väitel toimusid kinnipidamised ilma vahistamismääruseta ning enne vabanemist pidid kinnipeetavad allkirjastama lubaduse, et nad lõpetavad ebamoraalne tegevuse. Uudisteagentuuri Reutersi teatel lükkasid Katari ametivõimud need väited ümber.

Katar on kõvasti pingutanud, et MMi ajal seksuaal- ja soovähemuste teema ei kerkiks võistluste ajal esile. Nii lubati vähemustel turniiri vaatamine ning lubati, et vikerkaarelippu tohib tribüünidel lehvitada karistust kartmata. Organisatsiooni sõnul tuletavad avalikuks tulnud rikkumised meelde, et Katar ei soovi tagada oma riigi seksuaalvähemustele põhiõigusi.

HRW sõnul keelavad Kataris kehtivad seadused abieluvälised suhted ja ka samasooliste suhted. Karistuseks võib olla kuni seitse aastat vangistust. Jalgpalli MM algab Kataris 20. novembril.

Jaga
Kommentaarid