RUSADA ei avalda sportlase ülekuulamise kuupäeva ega Valijeva selgitusi, uurimise üksikasju ega isegi mitte uurimise lõpptulemust ja kohtuotsust, kirjutab Ilta-Sanomat. Antidopinguagentuur rõhub sportlase noorele eale, mis lubab teha vastava erandi.

Valijeva andis positiivse dopinguproovi mullu detsembris, kui tema organismist leiti keelatud südameravimit trimetasidiini.

Positiivne proov leidis kinnitust alles Pekingi olümpiamängude ajal veebruaris, kus Valijeva jõudis enne seda võita võistkondliku olümpiakulla.

Uudisteagentuur AP tutvus pärast RUSADA avaldatud pressiteadet maailma antidopingu agentuuri (WADA) reeglitega ning leidis, et alla 16-aastaste sportlaste puhul pole dopinguproovide kohta info avaldamine tõesti kohustuslik.

USA antidopingu agentuuri (USADA) juht Travis Tygart pole RUSADA tegevusega rahul.

„Kui ta (Valijeva) süüdistuses õigeks mõistetaks, poleks juhtumi puhul midagi varjata ja info tuleks avaldada,“ sõnas Tygart ja lisas: „Pole ime, et sportlased ega avalikkus ei usalda maailma antidopinguagentuuri WADA antidopingusüsteemi.“

Kuigi RUSADA hoiab uurimist saladuses ega kavatse lõplikke tulemusi avalikustada, tuleb neil otsusest ja võimalikust karistusest teavitada rahvusvahelist olümpiakomiteed, rahvusvahelist usuliitu ja WADA-t. Suure tõenäosusega kaebab vähemalt üks neist osapooltest RUSADA võimaliku õigeksmõistva otsuse edasi. Sel juhul teeb lõppotsuse Šveitsis Lausanne'is asuv rahvusvaheline spordikohus CAS.

Septembris kirjutati Venemaa meedias, et RUSADA on seitse kuud kestnud uurimise lõpetanud ning Valijeva juhtum läheb üle RUSADA alluvuses tegutsevale sõltumatule dopinguvastasele distsiplinaarkomisjonile, kus langetatakse lõppotsus.

Septembris kõlas ka väide, et RUSADA leidis uurimise käigus „mõõdukalt veenvaid“ tõendeid Valjeva dopingurikkumise kohta. Antidopinguagentuur selle kohta kinnitust ei andnud.

Valijeva esindajad teatasid juba Pekingi olümpia ajal, et keelatud südemerohi sattus noore sportlase organismi seetõttu, et ta jõi kogemata samast klaasist vanaisaga, kes kasutab südameravimit trimetasidiini.