Rahvusringhäälingu saates Ringvaade käis Mukunga treeningpartner Tiidrek Nurme, kelle sõnul läks tal eile adrenaliin lakke. „Olin šokeeritud, see võttis ööune ära. Nüüd panen infokilde kokku,“ meenutas ta teisipäeval Mukungalt saadud telefonikõne. „Mukunga hääl värises, et tema pilt on [veebis] üleval, justkui ta oleks dopingut kasutanud. Ta ise oli ka üllatunud. Ma ei osanud midagi öelda. Alguses küsisin, et kas see on nali. Aga see ei ole nali.“

Puhta spordi eest võitlev organisatsioon Athletics Integrity Unit (AIU) teatas teisipäeval, et eelmisel kuul toimunud Tallinna maratonil antud dopinguproovi analüüs tuvastas Mukunga organismist keelatud aine norandrosterooni jälgi ja sportlasele määrati ajutine võistluskeeld.

Nurme enda väitel pole selle ainega ise kokku puutunud. „Aga see aitab lihasmassi kasvatada ja luul kuidagi areneda. Eks guugeldasin nii nagu paljud teised eestlased, palju ei oska selle kohta öelda,“ lisas 36-aastane pikamaajooksja.

Ibrahim Mukunga.

Nurme sõnul läks põlve vigastanud Mukunga kevadel Eestist tagasi Keeniasse, kus ta läks kohaliku arsti juurde, kes süstis haigesse kohta lahust. Nurme väitel Mukunga ei teadnud, et tegu on dopingainega ja ta usub teda.

„See on mulle emotsionaalselt äärmiselt valus. Tahan kindlasti rõhutada, et tuleb vahet teha, kas tegu on tahtliku petturi või juhusliku tahtmatu asjaga. Olen ilma jäänud kellestki, kes mulle on palju tähendanud. Valan kaks korda päevas pisaraid - nii päeval bussis kui ka spordihoones, kus inimesed selle kohta minult küsivad. Mitte selle dopingujuhtumi, vaid inimese pärast,“ rääkis Nurme ja ütles, et peab endale ilmselt leidma uue Keenia treeningpartneri. „Kui Mukunga nüüd kõrvale jääb, ärge üllatuge, kui mõni teine tema asemele tuleb. Vajan enda kõrvale sellist abilist.“

Nurme tunneb Mukunga dopingujuhtumis ka pisut enda süüd. „Tunnen end võib-olla ka ise süüdi, et ma ei ole suutnud talle selgeks teha, et ükskõik, millist ravimit sa kasutad, seda peab kontrollima. Ma ei ole seda sellise ohuna näinud. Pean ka endale tuhka pähe raputama. Tundub, et olen temaga halba eeltööd teinud,“ sedastas ta.

Mukungale määratud esialgne võistluskeeld hakkas tagantjärele kehtima alates Tallinna maratonist. Enne positiivse proovi selgumist võistles ta veel 18. septembril Vooremaa poolmaratonil, teenides esikoha. 25. septembril sai ta Paide-Türi rahvajooksul viienda koha. Oktoobris sai ta Tartu linna poolmaratonil teise ja Viljandi linnajooksul kolmanda koha. Möödunud pühapäeval võidutses ta alles Harku rabajooksul. Kui Mukunga dopingureeglite rikkumises süüdi jääb, tühistatakse kõik need tulemused ja sellega kaasnenud auhinnarahad.

„Ma loodan, et ta ei teadnud, et ravim, mida ta sai, sisaldas dopinguainet. Ma ei saa tema eest vastutust võtta, vaid kannan edasi sõnumit, mida ta ütles. Minu seisukoht on, et kõik rahvusvahelised sportlased peavad täitma reegleid, sealhulgas mitte kasutama keelatud aineid, mida on võimalik interneti teel kontrollida. Teades, millisest taustast Mukunga tuleb, siis ta ei kasuta neid programme, millega ravimeid kontrollida,“ nentis Nurme.

Dopinguaine tahtmatu tarvitamine on Nurme sõnul Keenia spordis ja tervishoius üldse laiem probleem. „See on paraku väga suur probleem. Väga palju rikkumisi pannakse toime - nii tahtmatult kui ka tahtlikult. Äärmiselt kurb. Ma ei kaitse Mukungat, aga ma saan öelda, et see oli kindlasti rumalus, et ta lasi neid aineid endale süstida. See on tema vastutus. Tema peab karistuse vastu võtma,“ võttis eestlane treeningkaaslasega juhtunu kokku.