NBA teatas, et 56-aastane Mutombo on Atlantas spetsialistide hoole all ning võitleb raske kasvajaga. „NBA ülemaailmne suursaadik ja korvpalli kuulsuste halli liige Dikembe Mutombo on ajukasvajaga ravil. Ta saab spetsialistidelt parimat võimalikku ravi ja oli seda alustades suurepärases tujus. Dikembe ja tema pere paluvad sel ajal privaatsust, et nad saaksid keskenduda tema eest hoolitsemisele. Nad on tänulikud teie palvete ja heade soovide eest,“ seisis NBA ametlikus avalduses.

Mutombo mängis NBA-s 18 hooaega, mille jooksul Kongo Demokraatlikus Vabariigis sündinu kandis Denver Nuggetsi, Atlanta Hawksi, Philadelphia 76ersi, New Jersey Netsi, New York Knicksi ja Houston Rocketsi vormi. Legendaarne mängumees tõmbas karjäärile joone alla 2009. aastal.

Passinimega Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jean-Jacques Wamutombo valiti neljal korral liiga parimaks kaitsemängijaks ning ta pääses 18 korral tähtede mängule. Karjääri jooksul noppis ta 12 359 laupalli (kõigi aegade tabelis 17.) ja blokeeris 3289 vastase viset (teine, liidril Hakeem Olajuwonil on kirjas 3 830). Fännide südametesse jäi ka tema blokkidele järgnenud näpuviibutus.

Mängijakarjääri päädimise järel pühendas Mutombo ennast heategevusele, üheks tema südameteemaks on Aafrika korvpalli arendamine. Üheksat keelt rääkiv sportlane asutas 1997. aastal omanimelise fondi, mis keskendub Kongo inimeste tervise, hariduse ja elukvaliteedi parandamisele. Tema sihtasutus pani riigi pealinna Kinshasasse püsti 170 voodikohaga haigla.