Just nii soovis arve esitanud Eesti taekwondo föderatsioon, mille president on Mihhail Kõlvart. Ta ütles, et hotellile oli vaja tasuda suur ettemaks, ja appi tuli erafirma. Aga miks just selline täiesti tundmatu ettevõte?

Ehkki Kõlvart ise väitis mullu Õhtulehele, et ta pole taekwondo föderatsiooni igapäevase juhtimisega seotud enam päris mitu aastat, kinnitavad nii klubi Idabloki president Kalvo Salmus kui asepresident Priit Liiu, et tema langetabki selles organisatsioonis kõiki olulisi otsuseid.

Delfi avaldab alljärgnevalt Eesti Taekwondo Föderatsiooni ja Grace Plan OÜ kommentaari Õhtulehe artiklile.

„Seoses eilses Õhtulehes ilmunud järjekordselt Eesti Taekwondo Föderatsioonile (ETF) pühendatud artikliga peame vajalikuks rõhutada, et meie organisatsiooni raamatupidamine ja finantsaruandlus on alati olnud läbipaistev ja korrektne. Artiklit lugedes jääb mulje, et ETF finantsdistsipliin ei ole korras või keegi on justkui teeninud õigusvastast tulu. Oleme valmis esitama kõik vajalikud kuludokumendid ja lepingud kontrollimiseks vastavat pädevust omavatele asutustele või õiguskaitseorganitele. On äärmiselt kahetsusväärne, et Spordiklubi Idablokk juhid otsustasid valeväidetega kahjustada nii ETF kui ka taekwondo mainet.

Grace Plan OÜ on ametlik ETF koostööpartner, kellega sõlmiti ürituste korraldamiseks finantsteenuse leping. Teenus on vajalik selleks, et maandada organisatsiooni finantsriske. Suurte ürituste etteplaneeritud eelarvet tihtipeale ületatakse või olemasolev tulubaas ei kata kõiki kulusid. Säärane olukord tekkis ka sel aastal. Samas sportlaste majutuse ja võistluste korraldamisega seotud arved tuleb alati tasuda tähtajaliselt ning osade puhul tuleb teha ettemakse. Avaliku sektori toetus aga kuulub täies mahus väljamaksmisele alles pärast aruannete esitamist ja nende aktsepteerimist.

Koostööpartner tasus ETF eest õigeaegselt sportlaste majutuse ja võistluste korraldamisega seotud arveid, mis ei olnud kaetud toetustega, tagades sellega likviidsuse. ETF aga pidi katma kulud, mis ületasid laekumisest saadud tulu ning tasuma intresse täiendavate vahendite ajutise kasutamise eest.

Juhime tähelepanu, et majutust välissportlastele pakuti soodsamalt, kui otse hotellist või Booking.com-i kaudu ostes. Eesti sportlased, treenerid ja vabatahtlikud (kokku 29 inimest) elasid võistluste toimumise nädalal hotellis tasuta. Ühes hotellis tekkis vajadus tasuda broneeritud, kuid mittekasutatud tubade eest. Ei vasta tõele, et välissportlastel ei olnud võimalik kasutada majutuseks korralduskomitee poolt pakutud hotellist erinevat majutusasutust. Suurte võistluste ajal kinnitab Euroopa Taekwondo Liit majutustingimused, mida ETF korrektselt ka järgib. Samas vaatamata pingelisele eelarvele toetas ETF rahaliselt 72 Ukraina sportlase osalemist võistlustel.

Rõhutame veel üks kord, et oleme valmis esitama kontrollimiseks kogu finantsdokumentatsiooni ning kutsume üles Spordiklubi Idablokk juhte lõpetama valeinfo levitamise ja olümpiaala diskrediteerimise.“

ETF juhatus

Virko Raagmets

ETF palus ilmunud artiklit kommenteerida Grace Plan OÜ juhatuse liikmel Roman Vandtkel.

„Väga kahju, et ühe käega pooldatakse Eestis iduettevõtlust ja teisega otsitakse võimalust „sildistamiseks“. Grace Plan OÜ on tegutsenud alles poolteist aastat ja ettevõtte on kasvufaasis, mistõttu Grace Plan OÜ riiulifirmaks nimetamine on asjakohatu võrdlus. Usun, et kui ajakirjanikul oleks olnud aega võtta ühendust minu või Andrei Maksimenkoga, oleks ta saanud täpset ja asjakohast informatsiooni ning artikkel oleks olnud palju sisukam.

Olles olnud pikka aega spordiga seotud, otsustasime aidata kaasa ühe suure ja olulise ürituse läbiviimisele. Tasusime omavahenditest Eesti Taekwondo Föderatsioonile esitatud arveid, võttes sellega krediidiriske. Finantsteenuse osutamise eest teenitud tulumäära hindan objektiivseks ja mõlemale osapoolele sobivaks. Sport ei tohi jääda sportlastele kättesaamatuks ja seetõttu peaks seda võimalikult palju toetama. Meie finantsmudel arvestab sellega. Kui Eesti Taekwondo Föderatsioon oleks võtnud tagatiseta laenu mõnelt muult finantseerimisasutuselt või pangalt, siis oleks nende kulud olnud suuremad, teatas Roman Vandtke.