Kataloonia pealinnas toimunud Barcelona ja Madridi Reali meeskondade lahingut alustas paremini kodumeeskond, kes Tšehhi rahvusmeeskonna mängujuhi Tomaš Satoransky seitsme punkti abil pääses vähem kui kahe ja poole minutiga juhtima 10:4. Korvialust valitsenud Barcelona jätkas sama hooga ning võitis El Clasico avaveerandi 24:15.

Teise veerandaja alguses võttis mängu viivuks üle Satoransky koondisekaaslane Jan Vesely, ent avavoorus Panathinakose seljatanud Madridi Real võitles end tagasi kolme silma kaugusele (30:27). Kuid seejärel jäid külalised Barcelona kaitse hammasratateste vahele - pallikaotuste ja raskete visetega patustanud Madridi mängijad jäid enam kui kuueks minutiks kuivale. Piinlikumast kaotusseisust päästis külalised Mario Hezonja poolaja viimasel sekundil sopsanud kaugvise, ent pikemale puhkusele läks Barcelona siiski kindlas 40:30 edus.

Euroliiga avavoorus üllatuslikult Pireuse Olympiakosele kümne punktiga kaotanud Barcelona jätkas vägevalt ka puhkepausi järel, sest Satoransky järjekordsest korvist oli kodumeeskond kolmanda veerandaja keskpaigas ees 50:36 ning Rokas Jokubaitise kaks vabaviset viisid tiimi poolteist minutit enne kolmanda veerandi lõppu ette juba 18 silmaga. Sellele järgnes Petr Cornelie vedamisel Madridi Reali senise matši ilusaim periood, kus nad tegid natuke enam kui minutiga 9:0 spurdi, kuid otsustava neljandiku eel oli Barcelona jätkuvalt peal 63:52.

Neljanda veerandi alguses suutis Barcelona hoida Madridi mängijad üle nelja minuti kuival ning Sarunas Jasikeviciuse hoolealused olid kuus minutit enne matši lõppu peal 69:52. Sealjuures suutsid võõrustajad täielikult nullida vastaste ühe tugevama relva ehk kaugvisked, mida Madridi mängijad oli selleks ajaks tabanud vaid kolm.

Näis, et kohtumine on tehtud, kuid siis algas Gabriel Decki sõu. Kaks ja pool minutit enne matši normaalaja päädimist jõudis Madrid argentinlase korvidest kümne silma kaugusele. Tema järgmised kolm punkti tõid tabloole seisu 74:67. Tema seeria vahele sopsas Vesely ühe vabaviske, ent siis tabas Deck kahese (72 sekundit enne normaalaja lõppu), veel ühe kahese (43) ja ka kaks vabaviset (15).

Barcelona oli totaalselt liimist lahti ning ka 15 sekundit enne kohtumise lõppu päädis nende rünnak Nicolas Laprovittola pallikaotusega, mistap sai Real 75:73 seisult võimaluse minna esmakordselt mängu juhtima. Otsustava lõpplahenduse võttis enda õlule kogenud Sergio Llull, aga tema kaugvise ei tabanud ja Barcelona pääses üle noatera.

Reali äär Deck skooris üleplatsimehena 21 silma. Võitjate parimatena tõid Sertac Sanli 14, Vesely 13 ja Satoransky 12 punkti, viimase arvele jäi lisaks seitse lauda ja viis korvisöötu. „Peame sellist õppima,“ lausus Satoransky matši järel. „Kontrollisime kohtumist, aga lasime nad mängu tagasi. Andsime neile lihtsaid viskeid ja ise tegime pallikaotusi. Olen rahul, et võitsime, aga peame kõvasti sellest õppima.“

Peatreener Jasikeviciuse sõnul olid platsil Euroopa kaks parimat meeskonda. „Mängisime peaaegu terve kohtumise oivalist korvpalli, aga sellistes matšides peab olema kuni lõpuni tapjainstinktiga. Lasime lõpus asja käes ja läks keeruliseks. Selles hooaja faasis on kõige tähtsam õppimine. Võidud on olulised, aga õppimine on veel olulisem. Meil on nii palju uusi mängijaid, et me vajame veel aega,“ rääkis leedukas.

Monaco seljatas lisaajal Euroliiga meistri

Õhtust mängude blokki alustasid avavoorus kindlad võidud kirja saanud Anadolu Efes ja AS Monaco Basket. Kohtumist alustas vägevalt viimase kahe hooaja Euroliiga meister Anadolu Efes, kes möödunud aastatel Moskva CSKA-s leiba teeninud Will Clyburni kaheksa silma abi pääses viie minutiga juhtima 15:6 ja külalised võitsid avaveerandi 20:12.

Lühikeselt puhkepausilt naastes said Monaco korvpallurid kaitse lukku – Istanbulist kohale sõitnud külalistel oli probleeme visetele pääsemisega ning järjepanu kiirrünnakutesse pääsenud võõrustajad tegid viie minutiga 15:2 spurdi. Viie punktiga taha jäänud Ergin Atamani hoolealused otsisid edaspidi enam lahendusi korvi alt, ent pikemale puhkusele läks Monaco napis 36:35 eduseisus. „Hakkasime mängima kaitses paremini. Alustasime lohakalt, aga sellises mängus on füüsiline intensiivsus maksimaalselt tasemel. Lisaks peame kohanema kohtunike joonega,“ tõdes kahe poolaja vahel kodumeeskonna loots Saša Obradović.

Euroliiga kohta piinlikult hõreda publiku ees saidki teisel poolajal paremini minema Monaco mehed, kes kolmanda veerandi teises pooles juhtisid korduvalt seitsme punktiga. Kuid viimasel pooleteist minutil võttis mängu üle Anadolu Efesi prantslasest mängujuhi Rodrigue Beaubois, kelle seitsme järjestikuse silma abil (neist viimased kaks tulid koos lõpusireeniga sopsanud raskest viskest) juhtis Türgi klubi otsustava neljandiku eel 60:58.

Kaks minutit enne kohtumise lõppu tablool 80:80 viik. Seejärel tabanud Clyburni kahesele vastas 29 sekundit enne normaalaja lõppu omapoolse kahesega Monaco äss Mike James. Efesi viimase viske võttis enda õlule Vasilije Micic, ent tema kolmene läks lootusetult mööda ning serblane väänas samas olukorras vastase jalale astudes hüppeliigest. Monacol jäi rünnakuks omakorda neli sekundit, aga Jamesi keeruline tagasihüppelt teele pandud kauge kahene tuli rõngast välja.

Lisaaega alustasid paremini võõrustajad, kes Jamesi nelja silma abil pääsesid ette 88:84. Micici tabav vabavise ning kolmene vedasid Anadolu Efese taas viigini, aga sellele tabamusega vastanud James viis Monaco taas ette kahega. Õhtu patuoinaks kujunes Türgi meeskonna suur äär Amath M'Baye, kes 28 sekundit enne lisaaja lõppu eksis mõlemal vabaviskel. Peale Alpha Diallo kaht silma sai 92:88 seisult taas vabaviskejoonelt proovida M'Baye, kes sel korral tabas kahest ühe. Külaliste edasised meeleheitlikud üritused vilja ei kandnud ning Monaco pani valitseva meistri selili skooriga 95:92.

„Sellise hooaja faasi kohta oli see kvaliteetne mäng. Ka taktikaliselt. Imeline mäng, kus nägime ka lisaaega. Olen mängijate üle õnnelik. Meil on kvaliteetsed korvpallurid, kes olid otsustavatel hetkedel paremad, saime ka kaitses päris hästi hakkama. Peame olema väga rahul,“ võttis võitjate peatreener Obradović õhtu kokku.

James tõi Monaco parima punktitoojana 19 silma. Vägev õhtu oli ka Diallol, kelle arvele jäi 15 punkti, üheksa lauapalli, seitse korvisöötu ja kaks vaheltlõiget. Anadolu Efesi parimana jäi 43 minutit mänginud Clyburni arvele 27 punkti, kuus lauapalli ja kuus korvisöötu.

Panathinakos ja Bologna võtsid hooaja esimesed võidud

Belgradis toimunud Crvena zvezda ja Ateena Panathinaikose kohtumise avapoolaeg oli võrdsete lahing, sest võõrustajad võitsid avaveerandi 24:18, aga pikemale puhkusele mindi juba Kreeka klubi 42:38 eduseisus. Sama võrdses taktis jätkus hooaja esimest võitu noolinud meeskondade matš teiselgi poolajal.

Poolteist minutit enne normaalaja lõppu tõi 73:73 viiginumbrid tabloole Panathinaikose ameeriklasest äär Derrick Williams, kes passi aegumise pärast veetis mängueelse õhtu lennujaamas. Peale mõlema tiimi soperdamist ja pallikaotusi viis poolakas Mateusz Ponitka 21 sekundit enne matši päädimist Panathinaikose ette 75:73.

Kuus sekundit enne normaalaja lõppu võinuks Crvena zvezda jõuda viigini, ent Ghanalt pärit suur äär Benjamin Bentil tabas kahest vabaviskest ühe. Peale Paris Lee kaht tabanud vabaviset tegi Panathinaikos kiire vea Ognjen Dobrićile, kelle üks tabav vabavise ja teine meelega mööda saadetud sooritus kindlustas lõppskoori 77:75.

Mängu võitnud Panathinaikose poolel olid parimad skoorijad leedukad Marius Grigonis ja Artūras Gudaitis, kes tõid vastavalt 17 ja 12 silma. Crvena zvezda edukaim punktitooja oli teist mängu järjest Bentil. Kui avavoorus jäi ta arvele 13, siis teises juba 18 silma.

Õhtu neljandas kohtumises sai hooaja esimese võidu kirja Bologna Virtus, kes meeskonna parimana 13 punkti toonud Iffe Lundbergi vedamisel alistas 66:63 Müncheni Bayerni.