Nicolas Batum on päris korvpalliperest. Kuid tema profimängijast isa kukkus 31-aastaselt vabaviskejoonel kokku ja suri. Seda kõike nägi tribüünilt pealt kaheaastane Nicolas, kes mõnekümne aasta pärast ise isaks saanuna kartis, et sama juhtub ka temaga.

„Tõsiasi on see, et mul oli isegi mängida keeruline. Kui mu isa suri, siis olin kahe ja poole aastane. Kuni oma poja kolmeaastaseks saamiseni elasin läbi raske perioodi. Ainuüksi platsile minek oli väljakutse,“ kirjeldas korvpallur Canal+ kanalile antud intervjuus.

Ta jätkas: „Tundsin, et ka mina ei tule enam platsilt tagasi. Olin veendunud, et sama juhtub ka minuga ja ma jätan oma pere maha. Palusin oma naisel mängupäeval jääda koju, sest ma ei tahtnud oma pereliikmeid tribüünil näha.“

NBA draftiks valmistudes diagnoosis Toronto Raptorsi meditsiinipersonal Nicolas Batumi südameprobleemi. Lõpuks sai ta 2008. aastal korvpalli mängimiseks rohelise tule ja valiti draftis 25. noorsportlasena. Ent enne seda pidi ta jagama oma perekonna haiguslugu, mistap seisis prantslane taas silmitsi oma isa surmaga. „Vaimselt oli see minu jaoks väga raske,“ meenutas 33-aastane korvpallur.

Prantslane alustas karjääri Portland Trail Blazersi meeskonnas, kellega ta jõudis seitsmest hooajast viiel kohamängudele. 203 cm pikkune äär sai oma parimal põhihooajal kirja keskmiselt 14 punkti, viis lauda, viis korvisöötu, ühe vaheltlõike ja ühe bloki. Ent eelkõige oli ta tuntud kaitsespetsialistina, kes suutis nullida vastaste teravamad mehed.

2015. aastal vahetati ta Charlotte Hornetsisse, kus ta tegi veel kaks head hooaega, mille vältel teenis Batum 120 miljoni dollari suuruse lepingu. Kuid siis kukkus mehe mäng kokku. Alates 2018. aastast tema keskmine punktisumma enam kahekohaliste numbriteni ei küündinud, 2020. aasta novembris lõpetas Hornets temaga lepingu. Mees toona vabandas toetajate ees oma kehvade esituste pärast, aga jättis oma vaimsed probleemid enda teada.

„Charlotte'i hooajad olid karmid. See oli tegelikult osa kogu asjast. Tunnistan ausalt, et nutsin enne mänge ja mõtlesin, et ma ei naase enam iial koju,“ lausus Batum.

Alates 2020. aasta lõpust esindab Batum Los Angeles Clippersit. Koos Prantsusmaa koondisega on Batum võitnud ühe OMi, kaks MMi ning kolm EMi medalit.