Olümpiakomiteele esitatud kaebuse kohaselt oli augustis toimunud Tallinn Openil toimunu laste vaimne väärkohtlemine, sest Kõlvart keelas 13 lapsel võistlustel osalemise, kirjutas Õhtuleht.

„Eesti taekwondo föderatsioon ja president Mihhail Kõlvart on eksinud Eesti Antidopingu ja Spordieetika SA kodukorra ja rahvusvaheliste spordireeglite vastu,“ seisab pöördumises.

„Olümpiakomitee on saatnud Eesti taekwondo föderatsioonile täiendava infopäringu, aga sellele ei ole veel vastust tulnud, nii et on vara antud teemat kommenteerida,“ ütles EOK alaliitude koordinaator Raido Mitt.

Avaldame Eesti taekwondo föderatsiooni vastulause täismahus:

Eesti taekwondo föderatsiooni avaldus

Seoses tänases Õhtulehes ilmunud artikliga peame vajalikuks ümber lükata artiklis toodud alusetud süüdistused.

Viimaste aastate jooksul on tänu Eesti taekwondo föderatsiooni (ETF) tegevusele taekwondo arenenud järjepidevalt. Sportlastele on loodud hulgaliselt võimalusi oma taseme tõstmiseks ja rahvusvahelistel võistlustel osalemiseks. Eesti sportlased osalevad regulaarselt tiitlivõistlustel ja Eestis toimuvatel kõrgetasemelistel turniiridel. ETF teeb tihedat koostööd kõikide rahvusvahelisel tasandil taekwondo’d arendavate ja toetavate organisatsioonidega (World Taekwondo Federation, European Taekwondo Union, Taekwondo Promotion Foundation, Kukkiwon). Hetkel viibib Eestis samaaegselt viis Lõuna-Koreast pärit taekwondo treenerit, kes aitavad kaasa taekwondo arengule kõikides Eesti taekwondo klubides (ETF liikmed). Üks treeneritest baseerub Eestis ka alaliselt.

Spordiklubi Idablokk sportlasi ei lubatud turniirile „Tallinna Open Youth“ ebakorrektse registreerimise ja eelmisel aastal klubi treeneri ebaväärika käitumise tõttu.

Spordiklubi Idablokk ei ole ETF liige. Klubi registreeris oma sportlased turniirile „Tallinn Open Youth“ klubi TVBB Elite Berlin koosseisus. Kaks nädalat enne võistlusi (12. augustil) korralduskomitee teavitas Spordiklubi Idablokk, et Eestis alaliselt elavad sportlased ei saa klubi TVBB Elite Berlin koosseisus turniiril „Tallinn Open Youth“ osaleda.

Eelmisel aastal (2021) registreeris Spordiklubi Idablokk oma sportlasi turniirile „Tallinn Open Youth“ Soome klubi alt ning ei olnud lubatud turniirile. Läbirääkimiste tulemusena saavutati kokkulepe, et klubi osaleb enda nime all ning kõik sportlased said ka võistlustel osaleda. Seda olenemata asjaolust, et Spordiklubi Idablokk astus 2020. aastal Eesti taekwondo föderatsiooni liikmete hulgast välja. Ehkki klubil oli võimalik võistlustel osaleda, käitus selle klubi ainus esindav treener Aleksandr Galaktionov võistlustel ebaväärikalt. Olukorras, kus võistluste korraldaja pidi järgima COVID-19 viiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud reegleid ja täitma spordiüritustele pandud täiendavaid lisanõudeid, kasutas treener võistlustele pääsemiseks teise isiku identiteeti. Toimunud juhtumist teavitati koheselt Euroopa taekwondo liidu (ETU) esindajat, kes viibis kohapeal ja kelle ülesandeks oli kontrollida võistluste läbiviimist vastavalt kõikidele kehtestatud reeglitele.

Spordiklubi Idablokk esindajatel oli võimalus saavutada kokkulepe võistluste korralduskomiteega kohapeal füüsilise registreerimise ajal nagu seda tehti eelmisel aastal, kuid selle asemel otsustasid klubi esindajad valida teise tee.

„Klubi esindajad käitusid agressiivselt ja provotseerivalt. Samal ajal üritasid nad staabis olevaid inimesi ja seal toimuvat salaja filmida, mistõttu pidi korralduskomitee registreerimisprotsessi peatama.“

26. augustil tulid võistluste staabis asuvasse registreerimislauda kaks Spordiklubi Idablokk/klubi TVBB Elite Berlin esindajat, kellest üks oli treener Aleksandr Galaktionov. Klubi esindajad käitusid agressiivselt ja provotseerivalt. Samal ajal üritasid nad staabis olevaid inimesi ja seal toimuvat salaja filmida, mistõttu pidi korralduskomitee registreerimisprotsessi peatama. Seda fakti saavad kinnitada korralduskomitee neli liiget. Lisaks oli registreerimislauas viimaseid kuid rase olev korralduskomitee liige, kes sai pärast klubi esindajate käitumist šoki. Kui korralduskomitee liige palus video kustutada ja soovis kontrollida klubi esindaja telefoni, et veenduda, kas video on kustutatud, märkasid kaks korralduskomitee liiget tema telefonis mitut pornograafilise sisuga videofaili. Intsidendi fikseerisid kohapeal viibinud Euroopa taekwondo liidu (ETU) esindajad.

28. augustil juhtus teine intsident. Korralduskomitee palgatud turvafirma töötajad tuvastasid võistluste ajal isiku, kellel puudus pilet ja kehtiv akrediteering. Isikuks osutus Spordiklubi Idablokk/klubi TVBB Elite Berlin treener Aleksandr Galaktionov, kes käitus ebaviisakalt ja väljakutsuvalt. Aleksandr Galaktionov ei reageerinud turvatöötajate märkustele ja palvetele ning vaidles vastu. Intsidenti kinnitavad tunnistaja antud ütlused ja turvafirma esitatud raport. Mõlemast juhtumist teavitati ka World Taekwondo (WT), Euroopa taekwondo liidu (ETU) ja Saksamaa taekwondo föderatsiooni.

„Korralduskomitee palgatud turvafirma töötajad tuvastasid võistluste ajal isiku, kellel puudus pilet ja kehtiv akrediteering. Isikuks osutus treener Aleksandr Galaktionov, kes käitus ebaviisakalt ja väljakutsuvalt.“

On tekkinud tunne, et Spordiklubi Idablokk juhid kas ei anna sportlastele ja nende vanematele terviklikku informatsiooni või annavad seda moonutatult.

Spordiklubi Idablokk juhtidele anti korduvalt mõista, et ETF on avatud kõigile, kes soovivad teha koostööd teiste ETF liikmetega. Juhul kui Spordiklubi Idablokk ei soovi teha koostööd, siis on sportlastel alati võimalik osaleda ETF korraldatavatel üritustel ja turniiridel, liitudes selleks ETF liikmeks oleva taekwondo klubiga. Kõik Eestis tegutsevad taekwondo klubid on praeguseks ETF liikmed, v.a Spordiklubi Idablokk.

Kutsume veel kord üles kõiki huvitatud osapooli üheskoos taekwondo'd arendama!