Ilta-Sanomate andmetel tegi Soome suusaliit ettepaneku, et sportlaste uutes lepingutes oleks dopingureeglite rikkumise korral trahvisummaks koguni 500 000 eurot.

Varasemalt oli lepingutes fikseeritud leppetrahvi suurus 100 000 eurot.

Alaliidu tegevjuht Ismo Hämäläinen tunnistab, et pool miljonit oli tõesti välja pakutud. „Jah, minu suust tuli ettepanek 500 000 eurole,“ kinnitab Hämäläinen. „Ettepanek oli mõeldud selleks, et avada arutelu.“

Ilta-Sanomate andmetel põhjustas selline ettepanek sportlaste seas suurt vastuseisu.

Anonüümseks jääda soovinud koondislase lähedane isik põhjendas sportlaste mässumeelt järgmiselt: „Idee, et leppetrahv võiks olla mitte vähem kui pool miljonit eurot, on täiesti absurdne ja lausa jultunud. Soomes ei pea isegi kurjategijad selliseid hüvitissummasid maksma. Siit tekib küsimus, kas suusaliit ei usalda oma koondislasi ega usu nende puhtusesse. Pealegi ei peaks ükski sportlane selliseid summasid maksma.“

Soome ajaleht kirjutab, et ilmselt ei jääks nii suur leppetrahv kehtima, kui sportlane otsustaks alaliidu kohtusse kaevata.

Sportlaste vastuseisu tõttu alaliit nii suurt summat enam lepingutesse suruda ei kavatse. „Nüüd on lepingute sõlmimisel leppetrahvi klausel 150 000 eurot,“ ütles Hämäläinen.

Alaliidu tegevjuht lisas, et soovis poole miljoni euro suuruse trahvi kehtestamist, et ühelgi sportlasel ei tekiks isegi mõtet dopingut kasutada.

Delfi uuris Eesti suusaliidust ja Eesti olümpiakomiteest, kuidas on dopingureeglite rikkumise punkt meie sportlaste lepingutes kajastatud.

Suusaliidu tegevjuht Kristjan Koll ei tahtnud lepingute sisu avaldada, sest need on konfidentsiaalsed.

„Eesti Suusaliidu sportlaslepingutes on dopingurikkumisega seotud punktid sisse pandud koostöös EADSE-ga (Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutus). Kuid tulenevalt sellest, et sportlastega on lepingud, mis sisaldavad antud punkte, juba sõlmitud, siis lepingute konfidentsiaalsuse tõttu ei ole mul võimalik nende punktide sisu avaldada,“ teatas Koll.

Eesti Olümpiakomitee alaliitude koordinaator Raido Mitt ütles, et nemad sõlmivad olümpiaettevalmistuse toetuste osas lepingud vaid spordialaliitudega.

„Meil otse sportlastega lepinguid ei ole. On lepingud alaliitudega, seal on dopingureeglite rikkumise punktid välja toodud. Leppetrahvi ei ole seal praegusel juhul fikseeritud. Kuna spordiseadus on lähiaastatel muutumas, siis on sellega seoses leppetrahvi teema arutelul olnud,“ ütles Mitt. Täpseid summasid pole aga veel lauale käidud ega kokku lepitud.