Aastatel 1992–2011 korraldas liiga meistrivõistlusi Läti Jalgpalliliit (LFF), alates 2012. aastast teeb seda aga spetsiaalselt selleks loodud ettevõte. Seega on üle võetud Euroopa juhtivate liigade kogemused.

Liiga koosseis

2022. aasta hooajal alustas Virslīgas taas kümme klubi.

Tagasi on eelmise hooaja esikolmik: tiitlikaitsja Rīgas Futbola Skola (RFS), hõbemedali saanud FK Valmiera ja pronksitiim FK Liepāja. Samuti on stardijoonel Riga FC, Jūrmala Spartaks, BFC Daugavpils, Kekava Auda, Supernova, Tukums 2000 ja FK Metta.

Võistkonnad mängivad neljaringilise turniiri, kus iga meeskond mängib kõigi teistega kaks mängu kodus ja kaks võõrsil. Kokku selgitatakse meister seega 36 vooru järel.

Esikoha võitjad saavad õiguse osaleda UEFA Meistrite liiga turniiri kvalifikatsioonis, kusjuures esimese kaotuse korral eurohooaeg ei lõpe – seejärel saavad nad võistelda UEFA Konverentsiliiga kvalifikatsioonis. Äsja loodud UEFA Konverentsiliiga kvalifikatsiooni pääsevad ka teise ja kolmanda koha meeskonnad, samuti Läti karikasarja võitja.

Virslīga klubirekordid

Virslīga ajaloo enim tiitleid kogunud klubi on Riia Skonto 14 tiitliga, millest lausa 13 on võidetud taasiseseisvumisest saati järjest. Teisel kohal on selles arvestuses FK Ventspils kuue tiitliga. On märkimisväärne, et mõlemad klubid on praeguseks pillid kotti pannud ega osale enam Läti meistrivõistlustel.

Kolmandal kohal on kolme võiduga (kõik järjest 2018–2020) Riga FC, neljandat rida jagavad aga kahe kullaga tegevuse lõpetanud Liepājas Metalurgs ja Jūrmala Spartaks. Ühe korra on tiitlini jõudnud RFS (mullu), FK Liepāja ja Daugavpilsi Daugava. Daugava on samuti üks selline klubi, mida Lätis enam ei eksisteeri.

Läti klubide saavutused rahvusvahelistel turniiridel

Pikalt oli Virslīga klubidest vaid ühel õnnestunud UEFA korraldatud võistlusel alagrupiturniirile pääseda – see juhtus hooajal 2009–10, mil FK Ventspils pääses tugevuselt teise UEFA klubisarja ehk Euroopa liiga alagrupiturniirile.

Seevastu UEFA Meistrite liigasse pääsemisele oli omal ajal kõige lähemal Skonto, kes jõudis aastatel 1997–1999 kolm hooaega järjest viimasesse kvalifikatsiooniringi. Seal Skonto alistanud vastased olid ka teisest puust: nimelt sellised Euroopa gigandid nagu Barcelona, Milano Inter ja Londoni Chelsea!

2021. aastal jäi Riga FC uudsesse Konverentsiliigasse pääsust vaid sammukese kaugusele – viimases voorus jäid nad valusal kombel lisaajal alla Gibraltari meistrile Lincoln Red Impsile. 2022. aastal parandas aga RFS selle vea ja murdis Konverentsiliiga alagrupiturniirile, saades sellega teiseks Läti klubiks eurosarja alagrupis.

Parimad mängijad ja nende suurimad saavutused

Läti jalgpalli meistrivõistluste ajaloo kõigi aegade resultatiivseim mängija on naturaliseeritud Venemaa ründaja Mihails Miholaps. Karjääri jooksul lõi ta 210 väravat ja tõusis viiel korral hooaja parimaks väravakütiks, olles ka selles näitajas rekordimees.

Teisel kohal on Victor Dobretsov, kelle arvel on 156 väravat. Tema hoiab ka ühe hooaja jooksul löödud väravate rekordit – Dobretsov sai 2004. aastal kirja 36 väravat.

Kolmandal kohal on Ģirts Karlsons 144 väravaga, neljandal Kristaps Grebis 130 tabamusega ja esiviisiku lõpetab Vīts Rimkus 129 täistabamusega.

Vaid viiel jalgpalluril on õnnestunud Virslīga ajaloos võita parima väravaküti auhind rohkem kui korra. Peale Miholapsi (5) on sellega hakkama saanud ka Dobretsovs (3), Vīts Rimkus (2), Artūrs Karašauskas (2) ja Darko Lemajić (2).

Valērijs Afanasjevsi nimel on samal ajal kõrgliigas ajaloos enim mänge (443). Talle järgneb Jurijs Sokolovs (394), esikolmiku lõpetab Gatis Kalniņš (393).

Veel seitse jalgpallurit on ületanud 300 mängu tähise, 200 kohtumise piiri ületajaid on juba oluliselt rohkem.

Enim tiitleid on kogunud kaitsjad Mihails Zemļinskis ja Olegs Blagonadeždins, kes võitsid Skonto ridades kokku 13 tiitlit (neist ühe ka Läti NSV ajal).

Kaheksa tiitlit on Gruusia leegionäril Zurab Mentešašvilil (samuti Skonto) ja seitse Igors Stepanovsil (ikka Skonto ridades).

Omamoodi fenomenaalne saavutus on Elvis Stuglise nimel – nimelt on ta olnud viimased kuus aastat järjest Läti meister ja seda kolme meeskonna koosseisus – kahel korral Spartaksiga, kolmel korral Riga FC-ga ja mullu RFS-iga!

Jaga
Kommentaarid