Järgmisel aastal võistlevad iga kahe aasta tagant toimuvatel alla 19-aastaste noorte korvpalli maailmameistrivõistlustel maailmameistritiitli nimel taas 16 noorte korvpallimeeskonda üle maailma. Meistrivõistlusi on peetud 43 aastat ja kuni 2007. aastani peeti neid iga nelja aasta tagant. Kuidas leedulastel meistriliigas seni läinud on ja millised on Leedu koondise tulevikuväljavaated?

Leedu senised edusammud meistrivõistlustel ja hetkeseis

Leedu koondis on meistrivõistlustel osalenud üheksa korda ja võitnud kolm medalit alates 2003. aastast, mil saadi hõbe, kaotades finaalis austraallastele.

Leedulased võitsid viimati 2013. aastal, kui saavutasid kolmanda koha, ja 2011. aastal võideti esmakordselt kuldmedalid, kui leedulased alistasid esikohaheitluses serblased 85 : 67. Jonas Valančiūnas viskas kohtumises 36 punkti ja tunnistati meistrivõistluste kõige väärtuslikumaks mängijaks. Leedulastel on ka 2003. aastal võidetud hõbemedalid, finaalis kaotati vaid austraallastele.

Mullusel Läti meistrivõistlustel õnnestus leedulastel jõuda veerandfinaali, kus jäädi alla Prantsusmaa koondisele. Prantslased kaotasid aga finaalis 81 : 83 USA-le ning USA koondis võitis ründaja Chet Holmgreni juhtimisel kaheksandat korda kuldmedalid, tagades sellega absoluutse liidri positsiooni.

Statistikaliidrid, mängijad ja tulevikuväljavaated

USA koondis on kahtlemata üks liidreid, kes juhib edetabelit mitte ainult medalite arvu, vaid ka esituse ja kõrgeima efektiivsuskoefitsiendi poolest.

Leedu rahvusmeeskond jäi 2021. aastal kuuendale kohale ja reitingutabelites on ta teiste maailmakoondiste liidrite seas üsna kõrgel kohal. Leedu on kolmepunktivisete protsendis Serbia järel teisel kohal, nagu ka vabavisete statistikas Jaapani järel ning efektiivsuskoefitsient paistab silma neljandal kohal.

Mängijate arvestuses kuulub Leedu koondise staar, tugev ääreründaja Ąžuolas Tubelis meistrivõistluste esiviisikusse, ta on vaheltlõigete arvult esimene ja hea topeltduubli rekordiomanik, ründaja Augustas Marčiulionis on söötude protsendilt kolmas. U19 koondises need mängijad aga enam ei mängi. Kui Leedu koondisel õnnestub pääseda järgmise aasta meistriliigasse, on võimalus, et selles mängib 2004. aastal sündinud Motiejus Krivas, kellel oli mullu hea tagasisöötude skoor.

Kui rääkida teistest maailma riikidest tulevatest mängijatest, kes võiksid järgmisel aastal mängida ja Leedu koondisele ohtu kujutada, võiks nimetada prantslast Victor Wembanyamat, keda nimetatakse Prantsusmaa koondise supertalendiks. Sellel prantslasest ründajal on suur kasutegur ja Prantsusmaa koondise võidu korral võib ta Chet Holmgrenist mööduda ja tõusta meistrivõistluste kõige väärtuslikumaks mängijaks.

Teine Kanada talent on Elijah Fisher, kes on tuntud oma plahvatusliku energia poolest korvpalliväljakul.

Hispaania koondises on lootustandev mängija ka Juan Núñez, kes oskab mängus manööverdada.

Kõigi nende riikide noorte talentide väljavaated on suured ja nad on Leedu koondisele tõsised konkurendid. Nii Hispaanial kui ka Kanadal on kuld, Prantsusmaal aga kaks pronksi ja üks hõbe. Leedulased peaksid kõvasti pingutama, mängides Austraalia ja Serbia vastu, kellel on samuti sageli rohkem kui üks tugev mängija ja konkurentsistatistika.

Vaatamata tugevale konkurentsile on Leedu koondis hetkel FIBA ​​alla 19-aastaste noorte maailmameistrivõistluste üldarvestuses 110 riigi seas seitsmendal kohal.

FIBA alla 19-aastaste maailmameistrivõistlused toimuvad 2023. aastal. 24. juunist 2. juulini Debrecenis Ungaris.

Jaga
Kommentaarid