Kristaps Porzingis

Kristaps Porzingis valiti 2015. aasta NBA draftis neljanda valikuna New York Knicksi poolt. Kui tema nime hüüti, kõlasid saalis viled. Ka mitmed juhtivad Põhja-Ameerika meediaväljaanded avaldasid segadust, miks just kiitsakas lätlane nii kõrgeks valikuks osutus.

Porzingis vaigistas kriitikuid esimesest päevast peale. Ta saavutas kiiresti New Yorgi fännide armastuse ja hüüdnime „The Unicorn“, muutudes äratuntavaks kogu NBA-s.

Juba 2016. aastal tegi spordiriiete ja -varustuse hiiglane Adidas lätlasest kõigi aegade kõrgeimapalgalise eurooplase, kes sõlmis selle firmaga reklaamilepingu.

2019. aastal sai temast pärast Knicksi ja Dallas Mavericksi vahelist tehingut Baltikumi kõrgeima palgaga sportlane. Texase klubi andis talle viieaastase lepingu, mille väärtus on kokku 158 miljonit dollarit. Varem valiti ta veel New Yorgi klubi ridades osalema ka Tähtede mängule, kuid ristatisideme rebenemise tõttu ei saanud ta seal osaleda. Praegu esindab Porzingis Washington Wizardsit.

Dāvis Bertāns

Bertāns pole muidugi nii populaarne kui Porzingis, kuid ta on NBA väljakutel inimesi endast sellegipoolest rääkima pannud. Ega asjata pole talle antud hüüdnime „Läti laser“! See tuleb muidugi 208-sentimeetrise Bertānsi kuldsest käest – nimelt on tema peamiseks tugevuseks kaugvisked, mida ta võib tabada igast asendist ja positsioonist.

Bertāns säras varem Wizardsi ridades, kus pärast edukat 2019/20. aasta hooaega, mille jooksul ta viskas keskmiselt 15,4 punkti, pälvis muljetavaldava lepingu - 80 miljonit dollarit viieks aastaks. Eelmisel hooajal oli ta aga osa vahetustehingust, mille käigus siirdus tema rahvuskaaslane Porzingis Washingtoni ning hooaja teise poole pallis Bertāns juba Dallas Mavericksis.

Jelena Ostapenko

Jelena Ostapenko on ainus Läti tennisist, kes on suutnud võita suure slämmi turniiri – see juhtus juba viis aastat tagasi, kui ta 2017. aasta Prantsusmaa lahtistel spordimaailma šokeeris. Toona sai temast esimene asetamata mängija pärast 1933. aastat, kes selle turniiri võitis.

Karjääri parimal hetkel, 19. märtsil 2018, tõusis ta WTA tabelis viiendale reale. See on läbi aegade parim tulemus Läti tennise ajaloos.

Kokku on Ostapenkol üksikmängus ette näidata seitse ITF-i ja viis WTA taseme turniirivõitu. Lätlanna on end tõestanud ka tasemel paarismängijana - ta on karjääri jooksul võitnud viis WTA ja kaheksa ITF-i taseme paarismänguturniiri, samuti jõudis ta segapaarismängus korra Wimbledoni finaali.

NHL-i mängijad

Kuigi hoki kohta on levinud arvamus, et see huvitab inimesi vaid Põhja-Ameerikas ja mõnes Euroopa riigis, sealhulgas Lätis, ei tohi unustada ka Läti staare NHL-is.

Hetkel on Lätil NHL-is viis mängijat - Rudolfs Balcers mängib Florida Panthersis, Toedors Bluegers Pittsburgh Penguinsis, Kristians Rubins Ottawa Senatorsis, Zemgus Girgensons Buffalo Sabresis ja Elvis Merzlikins esindab Columbus Blue Jacketsit.

Nimetatutest kõige populaarsemad on kaks viimast. Girgensonsil on seljataga kaheksa NHLi hooaega (üks jäi vigastuse tõttu vahele), sealhulgas on ta valitud kahele tähtede mängule. Seda muidugi tänu Läti fännide visale hääletamisele! Just tema meeletu häältesaagi tõttu otsustas liiga juhtkond hääletusformaati muuta. Sest olgem ausad – oma mänguliste saavutuste põhjal ei oleks Girgensons seda aud väärinud.

Seevastu väravavahi positsioonil mängiv Merzlikins köitis kohe kogu NHL-i fännide tähelepanu. Ega asjata ei kutsuta Elvist tema isiksuse tõttu rokkstaariks! Ta ei olnud kitsi seda väljendada mitte ainult väljakul, tehes regulaarselt vingeid tõrjeid, vaid ka intervjuudes enne ja pärast mänge. Karisma ja põnev isiksus on Merzlikinsile tuntusele maailmas kindlasti kõvasti juurde andnud.

Ja neile, kes arvavad, et NHL-i ei vaata palju inimesi: viimase kümne aasta keskmised reitingud Stanley karikavõistluste play-off mängudest rääkides on 4,6 miljonit vaatajat matši kohta. Polegi nii hull, eks?

Rannavõrkpall

See spordiala kogub maailma spordikaardil aina enam populaarsust. Kuigi viimaste aastate tulemused pole olnud nii head, kui duo oleks soovinud, pole Aleksandrs Samoilovs (fännide ridades tuntud ka kui Lõvikuningas) / Jānis Šmēdiņš nimekombinatsioon paljudes kohtades võõras. Eriti riikides, kus rannavõrkpall on väga lugupeetud.

Nad on kolmekordsed FIVB World Touri üldvõitjad ja ka Euroopa meistrid. Olümpiamängudel aga selles koosseisus medalit saada ei õnnestunud, kuid Šmēdiņš tegi seda 2012. aastal Londonis, mängides veel koos Mārtiņš Pļaviņšiga, kui võideti pronks.

Muide, Pļaviņš oli eelmisel olümpial paaris Edgars Točsiga väga lähedal selle edu kordamisele, kuid pidi lõpuks leppima neljanda kohaga.

Naiste esiduo Tīna Graudiņa - Anastasija Kravčenoka on viimastel aastatel kogenud kiiret populaarsuse kasvu. Nad on kahekordsed Euroopa meistrid – aastatel 2019 ja 2022. Samamoodi suutsid nad Tokyo olümpial jõuda medalimängudeni, kuid sarnaselt Läti meestega jäi nende saagiks neljas koht.

Mairis Briedis

Poksija Mairis Briedis on hetkel Läti ühiskonnas väga vastuoluline tegelane. Tema väljaütlemisi ja seisukohti ühiskonnale olulistes küsimustes pole laiem avalikkus alati lõpuni mõistnud.

Tundub, et lätlane tekitas enda ümber kõige suurema kära, kui püüdis tõmmata kuulsa youtuberi Jake Pauli tähelepanu, kes on võtnud ette poksikarjääri. Briedis üritas teda erinevatel viisidel kaklema kutsuda, kuid vastust ei tulnud.

Briedis on olnud maailmameister mitmes arvestuses – vähem mainekates IBA-s (International Boxing Association), WBC-s (World Boxing Council), WBO-s (World Boxing Organisation) ja IBF-is (Rahvusvaheline poksiföderatsioon). Briedis võitis ka World Boxing Superseriesi teisel hooajal kaalukategoorias kuni 90,7 kg.

Tema kuulsaim vastane oli Ukrainast pärit praegune üliraskekaalu maailmameister Oleksandr Ussõk, kelle vastu sai Briedis 2018. aastal oma profikarjääri esimese kaotuse, jäädes kohtunike otsusega ukrainlasele alla.

Muu

Skeletonisõitja Martins Dukursi õnnestumistest ja nende globaalsest tähendusest räägitakse palju. Ta on 11-kordne MK-sarja võitja ja seal poodiumile jõudnud kokku 90 korda. Tal on 12 Euroopa meistritiitlit ja üks hõbemedal, kaks olümpiahõbedat ja kuus maailmameistrikulda.

Samas tuleb välja tuua, et maailmas tegelevad selle alaga profitasemel vaid 15 riiki. Kuid üht ei saa salata – Dukurs on ühemõtteliselt selle spordiala läbi aegade parim esindaja ja tema rekordeid ei kirjutata tõenäoliselt niipea üle. Dukursi suurimaks kahetsuseks on kindlasti see, et medalite täiskomplektist on puudu olümpiamängude kuld. Paraku ei saagi ta seda kunagi kätte, kuna Dukurs teatas hiljuti oma karjääri lõpetamisest.

Maailmatasemel on äratuntavad ka autospordi esindajad Pauls Jonass ja Reinis Nitišs. Nitišs on 2014. aasta FIA rallikrossi MM-pronks ja samal aastal valiti ta ka Läti populaarseimaks sportlaseks.

Samas võib Jonass olla uhke mitte ainult 152 tuhande jälgija üle Instagramis, vaid ka selle üle, et ta on esimene Lätist pärit motosportlane, kes tuli MX2 klassis maailmameistriks. Ta on mitmekordne Baltikumi ja kahekordne juunioride maailmameister. Tema saavutuste nimekiri on pikk ja tõotab ainult kasvada, sest Jonass on endiselt vaid 25-aastane.

Jaga
Kommentaarid