Umbes 15 aastat tagasi sai USA-s alguse kruusteede rattasõit, mille populaarsus on aastatega kasvanud ja nüüd tänavu kulmineerub esmakordselt toimuva graveli maailmameistrivõistlustega. Graveli sõidul on kombineeritud maantee- ja maastikuratta elemente ning see toimub peamiselt katteta teedel (kruusa, metsa, põllu ja munakiviteedel). UCI Gravel World seeria kalender koosnes sel aastal 12 osavõistlusest, kaks USA-s ja Austraalias ning ühel korral Prantsusmaal, Poolas, Rootsis, Belgias, Itaalias, Hollandis ja Hispaanias. Maailmameistrivõistlused toimuvad aga sel nädalavahetusel 8.-9. oktoobril Põhja-Itaalias Veneto maakonnas, vahendab Eesti Jalgratturite Liit.

Kõik võistlused algavad Veneetsiast 60- kilomeetri kaugusel asuvast Vicenza linnast ja lõppevad lähedal asuvas Cittadellas. Sõitjatel on esimesel 20-kilomeetril linnast lahkudes kaks väiksemat mäge, suurem osa rajast on kiire ja kulgeb mööda Bacchiglione jõge kuni Padova linnani ja sealt edasi mööda Brenta jõe äärt Cittadella linnani, kus sõitjad finišeerivad.

Naiste raja kogupikkus on 140 km ja 700 tõusumeetrit, võistlusrajal on 32% katmata teid, 24% kõva kruusa, 1% munakive, 10% kõva katet ja 31% asfalti. Pühapäeval sõidavad eliitmehed samal rajal, mis laupäeval naistel, kuid juurde on lisatud kaks 27 km pikkust ringi. Meeste raja kogupikkus on 194 km ja 800 tõusumeetrit.

Esmakordselt toimuval UCI Gravel World Championships võistlusele on registreerunud 552 sõitjat, 38 erinevast rahvusest. Laupäeval toimuval naiste eliitkategooria sõidul on stardijoonel prantslannast multitalent üheksakordne maailmameister Pauline Ferrand Prevot, teise tuntud nimena on esindatud Rio de Janeiro ja Tokyo olümpiamängudel kolmanda koha tiitliga pärjatud itaallanna Elisa Longo Borghini. Naistel on stardijoonel 48 ratturit.

Pühapäevasel meeste eliidi sõidul näeme stardis segu erinevate alade talentidest hollandlane Mathieu van der Poel, Cyclo-crossi maailmameister (2015, 2019, 2020, 2021) ja Euroopa meister (2017–2019), Peter Sagan kolmekordne maailmameister grupisõidus, Rio de Janeiro grupisõidu olümpiavõitja Greg Van Avermaet, taanlane Magnus Cort Nielsen kelle nimel on 10 suurtuuri etapivõitu. Lisaks veel tuntud nimesid keda tasub silmas pidada Zdenek Stybar (Tšehhi), Davide Ballerini (Itaalia), Daniel Oss (Itaalia), Lilian Calmejane (Prantsusmaa), Carlos Verona (Hispaania) või Alessandro Demarchi (Itaalia). Meeste eliidi stardis on kokku 138ratturit.

Rohkem infot võistluse kodulehel gravelworldchampionship2022.com

UCI Gravel World Championships stardinimekiri siin