Selle aasta õnnestumised ja viperused

Läti jalgpallikoondist ei saa vähemalt viimastel aastatel nimetada meeskonnaks, kes kirglikult oma fänne suurte võitudega hellitab. Nii ei ole lätlased suutnud ametlikes kohtumistes heal tasemel vastaste üle muljetavaldavaid võite võtta, kui mitte arvestada EM-valiksarja lõppu, mil suudeti suures plaanis tähtsusetus kohtumises alistada Austria. Aga samas – võit on võit!

Sama võib öelda ka selle aasta kohtumiste kohta, mis mängiti Rahvuste liiga madalaimas liigas. Vastased pole seal just kõige tugevamad – vastupidi, need on kõige nõrgemad vastased, keda Euroopas leida võib. Võiduseeria algas märtsis kontrollmänguga Aserbaidžaaniga, millele järgnesid kodumängud Andorra ja Liechtensteiniga, enne kui Liechtensteinile ja selle grupi tugevaimale vastasele Moldovale külla sõideti.

Jah, need on kõik mängud, kus Läti võitu eeldati ja oodati, kuid nüüd, kus punktid on reaalselt tabelisse kirjutatud ja viiemänguline võiduseeria seljataga, peaksid ka jalgpallivaatlejad ja fännid mõistma ja tunnistama, et Läti jalgpalli rahvusmeeskond on teinud tõesti head tööd.

Esimene kaotus

Moldova koondis pääses Rahvuste liiga D-alagrupi C-liiga play-off’i kaotajana, mis viis nad automaatselt D-liiga favoriidi staatusesse ning selle toetuseks on mitu argumenti. Moldova koondis koosneb mitmete korralike Euroopa liigade palluritest ja puhtalt paberil peaks Moldova koondis Lätit edestama. Kreeka, Horvaatia, Slovakkia või isegi Itaalia klubidesse kuulumine ei tähenda aga, et Moldova mängijad oleksid seal liidrirollis.

Esimeses mängus Moldova vastu võitis Dainis Kazakevičsi juhitud Läti 4 : 2. Tegemist oli väga huvitava matšiga, millest annab tunnistust ka tulemus ise – löödi kuus väravat. Läti koondis jäi küll algul penaltist kaotusseisu, kuid asus seejärel suurepäraselt juhtima. Vladislavs Gutkovskise kaks ja Jānis Ikaunieksi kaks väravat tõid Lätile meeldiva võidu.

Seetõttu ennustasid kihlveokontorid enamasti Läti võitu. Betsafe Totalizators andmetel oli Läti koondise võidu koefitsient 1,65, vastaste edu koefitsient aga 5,50.

Kahjuks sel aastal nii ei läinud ja Läti jalgpallikoondis sai Rahvuste liigas esimese kaotuse.

Andorra vastu on alati raske mängida

Andorra on raske vastane peaaegu igale rahvuskoondisele. Mängu teeb raskeks väiksem, kehvema murukvaliteediga väljak, mis vähendab oluliselt kõige tehnilisemate mängijate eeliseid. Pealegi kasutab Andorra tiim kõiksuguseid nippe, et mänguaega venitada või vastaseid provotseerida. Siinkohal on paslik meenutada ka seda, et eelmisel korral, kui Läti Andorrale külla sõitis, alistati andorralased 5 : 0, lõpetades tolle kohtumisega pikema musta seeria. Sarnast tulemust seekord korrata ei õnnestunud ja selle aasta mäng lõppes viigiga. Sellest aga piisas alagrupi võitmiseks ja ühtlasi C-divisjoni tõusmiseks.

Seega jalgpalli Rahvuste liigas jõudsid tänavu C-divisjoni kaks Balti riiki: Eesti ja Läti.

Jaga
Kommentaarid