Pühapäeval toimunud Berliini maratonil jooksis Kipchoge välja aja 2.01.09, millega parandas endale kuulunud maailmarekordit täpselt 30 sekundiga.

Kipchoge on korra alistanud maratonidistantsil ka maagilise kahe tunni piiri. Sellega sai ta hakkama 2019. aastal Viinis, kuid seda eritingimustel, kus jooksikud tegid talle tempot. Lisaks polnud tegu ametliku võistlusega. Kolm aastat tagasi joostud 1.59.40 seega ametliku tulemusena kirja ei lähe.

„See pole minu jaoks suur pauk, sest ma tean, kui pühendunud on Eliud Kipchoge oma 20-aastase karjääri vältel olnud. Ta on väga distsiplineeritud, olles kuus päeva treeninglaagris. Muidugi on abiks ka meeskond, kes hoiab teda ahvatlustest eemal. Kuna ta teeb aastas ainult kaks võistlust, siis sellega ta on hoidnud oma keha,“ rääkis Fosti.

„Mul on olnud privileeg temaga koos treenida ja ühes trennis ka mööda joosta,“ naeris eestlane. „Nad on sellises rahulikus kohas, meie mõistes Käärikul. Neil on 6.30 esimene treening, päeval massaaž, magamine, õhtul taastav jooks, ÜKE-treening peale ja siis selline lihtne, kuid tervislik toitumine.“

39-aastase Fosti sõnul ei suudaks tema keha sellisele treeningule vastu pidada: „Tal on treener, kes on pannud paika trenni, mis toimub ühe kuu vältel: teisipäeval staadionitreening, neljapäeval pikk jooks ja laupäeval fartlek. Muidugi need kolm võtmetrenni on väga tugevad. Minu jaoks on muidugi küsimus, et kuidas nad suudavad sellest taastuda. Mina sellist treeningkoormust ei suudaks vastu pidada, aga nemad on leidnud selle tee. Kuna tal on väga head kiiruslikud omadused, siis olen näinud, et ta hoiab trennides ikka pigem tagasi ja teised peavad tema selja taga hammastega kinni hoidma.“

Eestlase sõnul oleks võinud 37-aastane Kipchoge tugevama konkurentsi korral juba Berliinis alla kahe tunni joosta. „Ta jooksis poolmaratoni alla tunni: 59.51. Tegelikult ei oleks minu jaoks üllatus, kui ta jookseks maratoni ka alla kahe tunni. Samades tingimustes ja samal rajal oleks vaja ainult paremaid vedajaid, siis oleks tal vähem kannatamist. Täna (pühapäeval - R.H.V.) pidi ta 17 kilomeetrit üksinda jooksma,“ sõnas Fosti.

Pühapäeval osales Fosti ise Paide-Türi rahvajooksul, kus sai Tiidrek Nurme ja Karel Hussari järel kolmanda koha. „Jalad on mul ikkagi kehvakesed. Põhjuseks pole ainult eelmise aasta kerge ületreening, aga ka see, et viimased neli aastat olen treeninud Keenias. Olles Pärnu tasaselt pinnalt pärit, siis on Keenia kõrgmäestik minu jalgadele raskelt mõjunud. Täna olin rahul, et sain pjedestaalile ja suutsin võita Eesti meistrit maratonis [Leonid Latsepovit]. Järgmisel nädalal osalen Tartu maratonil, kus soovin hooajale ilusa lõpu teha,“ rääkis Fosti.