Laupäeval USA-s Red Budis toimuvalt Rahvuste krossilt tulid kõigepealt halvad uudised: Jörgen-Matthias Talviku (MX2, Husqvarna) kukkus treeningul raja suurimat hüpet proovides, murdis jalaluu ega saanud kvalifikatsioonis osaleda.

Eesti meeskonna mänedžer Martin Arumäe sõnas Eesti mootorrattaspordi föderatsioon TV-le antud intervjuus, et Talviku murdis kukkumisel parema jala reieluu. „Hetkeseisuga on tal operatsioon tehtud. Mul pole detaile, millal ta võib lennukisse istuda,“ sõnas Arumäe. „Haiglast öeldi, et tal on lähipäevadel võimalik panna jalale raskust ja lennata koju, aga täpset päeva ei oska öelda. Iseenesest operatsioon läks ruttu. Reieluu murd pole kunagi lihtne asi, aga mina isiklikult arvasin (kukkumisest) hullemat. Läks väga õnneks, et ta viidi linna, kus on maailmatasemel kirurgid ja haigla.“

Meie teistele sõitjatele, Tanel Leokile (MXGP, Husqvarna) ja Harri Kullasele (Open, Yamaha) jäi seepeale ülesandeks sõita oma kvalifikatsioonis kindlasti välja vähemalt 14. - 15. koht ning sellega said kogenud võistlejad ka suurepäraselt hakkama. Leok oli oma sõidus 15., Kullas aga koguni kuues.

Tanel Leok ütles, et stardisirgel läksid kellegagi lenksud kokku ja stardijärgsest kurvist väljumine ebaõnnestus. „Kui seest keerasime, siis Sabulis kukkus, mina ja Cairoli jäime sinna taha kinni.“ Ta ise hindas oma sõitu rahuldavaks, kuigi vahepeal kaotas rütmi, sai selle pärast siiski tagasi ja sõitis oma sõitu ning suutis tulla 15ndaks.

Leoki 20-aastase Rahvuste krossi karjääri puhul on see esmane olukord, et üks Eesti tiimi liige ei saa vigastuse pärast sõita. Ometi rõhutab ta, et Eesti on sellele vaatamata finaalis.

Kuigi pühapäevaks lubab vihma, ei hakka Leok enne selle kohta ennustusi tegema, kui on näha, millised on olud tegelikult. „Viimati, kui siin käisime, oli ka mitu päeva sadanud, aga see rada suudab vett sisse võtta küll, tookord oli sõita päris OK.“

„Stardimoment oli hea, aga peale puud ei saanud head kiirendust, nii et kurvi minnes olin päris taga, 20-25 sekundit,“ rääkis Harri Kullas pärast oma kvalifikatsiooni. „Sees kurviga võitsin hästi kohti, olin vist seitsmes-kaheksas. Esimesel ringil üks sõitja kukkus, teisest sain kohe mööda. Lawrence ja Ferrandis olid minu ees, mõtlesin, et proovin neil järgi hoida paar ringi, saan enda taha väikese vahe sisse.“ Nii läkski, eesolijad läksid eest ära, taha jäi väike vahe, Kullas sõitis üksi ja oli finišis kuues.

Ta lisas, et sõit iseenesest ei olnud kõige parem, ta tundis end ratta seljas kangelt. „Kuna Jörgeniga läks nagu läks, oli mul kindlasti vaja kohta vähemalt 14-15 sees, mul käis igasugu mõtteid peast läbi ja püüdsin vigu vältida, aga õnneks läks kõik hästi ja oleme pühapäeval A-finaalis.“

Eesti pääses 21 punktiga finaali 13. kohal. Kvalifikatsiooni võitis USA kolme punktiga Prantsusmaa ja Austraalia ees. Kahjuks ei ole Eesti meeskonnal finaalis kahe sõitjaga esikümne kohtade eest võimalik võidelda, meie püüda on kohad 18-20.

„Väga kahju, et Jörgeniga nii läks, sest tema kiirus enne seda suurt kukkumist oli väga hea, ta tegi just kiire ringi,“ ütles Kullas. „Vihane Jörgeni peale kindlasti olla ei saa, vaid talle kaasa elada, et tal haiglas kõik hästi läheks ja ta terveks saaks.“

Ajakava pühapäev, 25.09.

1. võistlussõit (MXGP & MX2) 20:00

2. võistlussõit (MX2 & Open) 21:30

3. võistlussõit (Open & MXGP) 23:00