„Suurim põhjus, miks tennises on etiketil ja käitumisnormidel nii suur rõhk, on spordiala pikad, sajanditepikkused traditsioonid. Kui tänapäevasele tennisele sarnane mäng sai leiutatud, siis oli see pigem aadlike õukonnamäng ja enamik etiketireegleid pärinebki sealt. Kui tuua aga algsed reeglid tänapäeva, siis aitavad need säilitada mängijatele tennise ilu ja pealtvaatajatele vaadatavust. Äärmiselt oluline on see, et tennise reeglid ja etikett on samasugused nii lastetennises, WTA ja ATP karussellis, suurtel slämmidel kui ka lihtsalt sõprade vahel mängides,“ selgitab Uba.

Endine kohtunik lisab, et harrastustennises on iga mängija enda poolel ka kohtunik ja siin ütleb etikett, et ausus vastase punkti osas on ülimalt oluline: kui pall on joonel või sellest väljas, siis tuleb sellest teada anda. Kui on segadus, kuhu pall langes, siis lõplik sõna jääb ikka kohtunikule. Kui kohtuniku mängus ei ole, siis džentelmenid mängivad sellise punkti lihtsalt ringi. Uba lisab, et harrastajate vahel on kindlasti ka palju reeglite painutamisi, kuid seda ikka selleks, et mängus oleks voolavust ja ilu, kirge ja mõnu.

Kohtuniku otsus on lõplik, kuid seda võib kontrollida

„Tennises nagu enamiku spordialade puhul on kohtuniku sõna lõplik, kuid selle erinevusega, et turniiridel, kus on Eagle Eye, on igal mängijal kindel arv võimalusi seda otsust kahtluse alla seada. See tähendab, et antud võimalus kontrollida kohtuniku ekslikkust. Jällegi üks oluline tennise osa, kus aetakse taga ausust, mitte kohtuniku eksimatust,“ leiab Uba.

Samuti on Uba sõnul tennise erisus paljude muude spordialade võrdluses see, et mängu ajal ei tohi mängijaid segada – seda ei tohi teha teine mängija, vastane ega publik. Kui vastasmängijat tema servil meelega segada võib sellele järgneda kohtuniku hoiatus, kui selline käitumine aga kordub, siis antakse punkt vastasele. Samuti ei tohi publik hõikumisega mängijaid segada. Uba sõnul võib vahel olla aga pealtvaatajate ohjeldamine vägagi keeruline.

„Olin kohtunikuna Stockholm Openil, kus mängisid Jason Stoltenberg ja Pete Sampras. Publiku hulgas oli üks pealtvaataja nii maruliselt Stoltenbergi poolt – karjus tribüünilt terve mängu aja –, et rikkus ära Samprase keskendumise, kes lõpuks kogu mängu ka kaotas. Tennis on aina enam meelelahutus ja aina enam populaarne. Kired löövad lõõmama ning keeruline on seda takistada. Samas on see kirglikkus ka selle aluseks, et tennis on nii populaarne, naudib hiiglaslikku publikuhuvi, selles on ringlemas nii palju raha ja tennis saab tänu sellele areneda,“ leiab Uba.

Kaia Kanepi treening enne WTA Tallinn Openi algust.

Kuidas on tennises etikett viimasel ajal muutunud?

Muutus on Uba hinnangul selles, et mängijad ise on muutunud koloriitsemaks. „Nende riietus on muutunud efektsemaks, tähelepanu tõmbavamaks. Mäng on jõulisem, sportlikum ja kiirem. Nagu mainitud sai, siis on tennis ka suur spektaakel ja äri, millega müüakse varustust ning riideid. Ega nende suurkorporatsioonide surve pole võistluste korraldajatele väike, et lubada veidramaid riietusi, silmapaistvamaid tegelasi väljakule. See kõik lisab tennisele vürtsi ja tõmbab vaatajate tähelepanu. Kuid eetikakoodeksis või mängureeglites pole see suurt muutust kaasa toonud. Kuna maailma TOP 50 mängija vahel – nii naiste kui ka meeste osas – on vahed minimaalsed, siis iga väiksem eksimus või rumalus maksab punkte ja raha. Eks see ka kinnistab neid eetikareegleid, mida järgida tuleb,“ räägib Uba.

Eesti tennisepublik on aga Uba sõnul väga tubli ja haritud, käitub alati korralikult ega sega pealtvaatajana kedagi. „WTA Tallinn Openil on seda kindlasti näha, kuidas Eesti publik omasid ja ka vastaseid toetab ning hindab,“ lisab Uba ja lubab kõigiga kohtuda juba Eesti esimese WTA turniiri väljaku ääres.

Wimbledon.

Maailma tennise ajalugu ja tänapäev

Tennis, mis tänapäeval tundub oma esmaklassilise varustuse ja tehnoloogia poolest nii modernne, on tegelikult spordialana üks maailma vanimaid. Tennise eelkäijaks peetav mäng nimega jeu de paume leiutati 800 aastat tagasi Prantsusmaa kloostrites. Algul löödi palli üle võrgu peopesaga, siis nahast kindaga. Hiljem võeti kasutusele väikest puulabidat meenutavad löögivahendid, aga keelestuga reketid ilmusid mängu 15. sajandil.

Esimese suure turniirina hakati Wimbledonis tennisevõistlusi korraldama 1877. aastal. See muutus isegi korraldajatele üllatuseks kiiresti populaarseks. 1905. aastaks olid kalendrisse saanud kõik neli suurturniiri: Wimbledon, USA, Prantsusmaa ja Austraalia lahtised meistrivõistlused. Praegu, rohkem kui sada aastat hiljem, on samad turniirid endiselt au sees. Suurim saavutus on aga kõigi nelja võitmine ühel aastal, mis sai nimetuse suur slämm.

1900. aastal sai alguse Davis Cup, üks maailma vanimaid võistkondlikke turniire. Tõeliselt rahvusvaheliseks muutus tennis 1920. aastatel. Kuigi aeg-ajalt käidi slämmiturniire mängimas ka üle mere, tõmbasid majanduslikud võimalused ja aeglane transport (lennuliinid alles hakkasid tekkima) kõigi nelja turniiri mängimisele kriipsu. 1920ndatel tekkisid esimesed suured tennisekuulsused, kelleks olid ameeriklased Bill Tilden ja Helen Wills Moody ning prantslanna Suzanne Lenglen. Kuid esialgu ei mänginud keegi neist veel Austraalias. Muu kolme suurturniiri võitmine õnnestus kõigil, aga mitte kellelgi rohkem kui kaks turniiri ühel aastal. Esimene slämmivõit läks ajalukku 1938. aastal, kui kõik neli turniiri võitis ameeriklane Don Budge.

Järgmised slämmivõitjad olid ameeriklanna Maureen Connolly (1953, oli slämmi võites vaid 18-aastane) esimese naisena ja austraallane Rod Laver aastal 1962. Ka tema läks pärast võitu profileeri ning just 1960ndatel toimus maailma tennises suur lahknemine. Proffide võistlused läksid üha rohkem moodi, seal jagati priskeid rahapatakaid, samal ajal loeti tugevaimateks turniirideks endiselt nelja slämmi, kus said osaleda ainult amatöörid. See olukord polnud tennisele hea ja nii küpses otsus muuta ala kõik tippvõistlused lahtiseks – alguse sai niinimetatud Open Era, mis kestab tänini.

Seni viimasena on suure slämmi välja mänginud sakslanna Steffi Graf 1988. aastal. Tema on ka ainus kuldse slämmi võitja, sest lisas neljale tiitlile olümpiavõidu. Kuldset slämmi saab mängida välja ainult üle nelja aasta ja tänavu on taas selline võimalus.

Tennise etikett

Väljakule minek

  • Veenduge, et riietus vastaks kõikidele normidele: oleks puhas, terve ja tennisemänguks sobilik.

  • Jalanõud peavad olema spetsiaalsed, valed jalanõud võivad tekitada vigastusi või kahjustada väljakukatet.

  • Ei ole sobiv mängida lahtise dressipluusiga ega lahtiste tossupaeltega.

  • Ilma särgita mängimine on täiesti sobimatu.

  • Väljakule minek ei tohi segada eelmiste mängijate treeningu lõppu.

  • Teistest väljakutest möödumisel proovige mõista seal toimuva sisu, st kas mängitakse punkte või lüüakse niisama palli. Kindlasti ei tohi väljakust mööduda punktimängu ajal.

  • Kui eelmine mäng kestab, on viisakas lubada geim lõpuni mängida ja siis viisakalt kellale viidata. Kui käib niisama toksimine, võib kohe sekkuda.

  • Asjad asetage väljakule jõudes korrektselt pingile või toolidele.

  • Telefonihelin tuleb sättida hääletuks.

Väljakul viibimine

  • Tegevus väljakul ei tohi kuidagi häirida teiste keskuses viibijate tegevust. Pallide huupi peksmine ja reketi loopimine ei ole aruka tennisisti tunnuseks.

  • Täiesti keelatud on inventari lõhkumine (toolid, väljaku piirded, reketid, võrgud jne).

Väljakult lahkumine

  • Mängu lõppedes on viisakas tänada vastast ja suruda kätt.

  • Väljakult lahkudes pead olema veendunud, et väljaku ümbrusesse ei jää sinu tekitatud prahti.

Pealtvaatajana

  • Kui käimas on soojendus, võib julgelt minna ja valida endale sobiva istekoha.

  • Kindlasti ei tohi siseneda punktimängu ajal. Sobivaim hetk sisenemiseks on pooltevahetusel.

  • Veenduge, et teie mobiiltelefon on hääletu või et selle helin väljakule ei kostu.

  • Kui pall on mängus, peab olema täielik vaikus. Punkti ajal plaksutamine või häälitsemine on keelatud.

  • Ei ole viisakas aplodeerida, kui mängija teeb topeltvea või mängus lihtvea. Kui lihtveale eelneb pikk ja võitluslik pallivahetus, on aplodeerimine lubatud.

  • Kindlasti ei tohi hüüda mängijaid ja teisi väljakul viibijaid ega teha solvavaid märkusi.

  • Kui soovite lahkuda enne mängu lõppu, võib seda tema pooltevahetusel.

Allikas: www.tennis.ee