Venemaa portaali Championat.com-i andmetel ütles spordiagent Andrei Mitkov, et Venemaa antidopingu agentuur (RUSADA) leidis oma uurimise käigus „mõõdukalt veenvaid“ tõendeid dopingureeglite rikkumise kohta. Mitkovi sõnul ootab Valijevat tõenäoliselt dopingukaristus.

RUSADA andis seejärel omalt poolt kiiresti teada, et pole nõus neid väiteid kinnitama.

„RUSADA ei avalda uurimise käigu kohta üksikasju,“ teatas organisatsioon Championati teatel.

Valijeva dopinguproovist leiti mullu detsembris keelatud ainet trimetasidiini, mis on tuntud südameravimina. Informatsioon positiivse proovi kohta tuli avalikuks alles paar kuud hiljem Pekingi olümpiamängude ajal. Enne seda jõudis Valijeva võita üksiksõidus Euroopa meistritiitli ja võistkonnavõistluses olümpiakulla.

RUSADA teatas eelmisel nädalal, et seitse kuud kestnud Valijeva juhtumi uurimine on lõppenud. Asi läheb edasi nende alluvuses tegutseva, kuid Venemaa meedia teatel sõltumatu dopinguvastase distsiplinaarkomisjoni kätte, mis teeb lõpliku otsuse.

Juba eelmisel nädalal kirjutati USA meedias, et kuna RUSADA saatis uurimise tulemused distsiplinaarkomisjonile otsustamiseks, pidid nad olema leidnud tõendeid reeglite rikkumise kohta. Vastasel juhul oleks RUSADA juhtumi lihtsalt lõpetatud.

Ka on USA-s väidetud, et Valijeva dopingu B-proov osutus samuti positiivseks. Seda uudist pole keegi ametlikult kinnitanud.