Peale uuringuid selgus, et sportlane peab minema noa alla. „Tegime operatsiooni ära, möödas on üle kuu ja liigun. Teen trenni ja toon end tagasi vormi. Tänan doktor [Madis] Rahu, kes tegi kõik hästi, kiiresti ja andis nõu,“ ütles Katrin Lehis ETV spordiuudistes.

„Tegeleme asjadega, mis tugevdavad jalga. Praegu on eesmärk jalg all võimalikult tugevaks saada,“ lisas ta. „Praegu tuleb tegutseda vaikselt ja mitte kiirustada. Ma kindlasti ei taha liiga kiiresti rajale tagasi minna, millega võiks asi minna hullemaks. Pigem võtan oma [aja].“

Tema treeneri Nikolai Novosjolovi sõnul on nad jätkuvalt kontaktis doktor Rahuga, kes vaatab sportlast üle, hindab tema seisundit ning on pannud paika edasiste uuringute kava. Kuigi sportlane saab teha tööd lihasgruppidega, millele varem ajapuudusel keskenduda ei saanud, siis epeemõõka tema hoolealune lähiajal kätte ei võta.

Vigastus mõjutab ka Tokyo olümpiamängudel naiste epees võistkondlikult kulla ja individuaalselt pronksi võitnud Lehise lähikuid, sest vahele jääb Tallinna Mõõga MK-etapp ja suure tõenäosusega ka sellele järgnev MK-etapp. „Sealt tuleb korralik punktikadu. Suure tõenäosusega alustame järgmisi võistlusi alagrupist. Tuleb totaalne restart ja nullist üles minek,“ vaatas Novosljov otsa uuele aastale, kui vaikselt hakatakse välja mängima Pariisi olümpia pääsmeid.

Novosjolovi väitel on üks vigastuse tagamaa senise lähenemise muutmine. „Analüüsisime ja leidsime, et hooaeg oli suhteliselt kaootiline. Võimalik, et edukas olümpia viis meid rivist välja ja me ei keskendunud sajaprotsendiliselt. Kui siiani tegime oma plaani järgi, siis millegi pärast keskendusime eelmise hooajal sellele, et teeks teistega koos ja plaan oleks ühine. See oli selgelt vale otsus,“ nentis juhendaja, et juhtunust õpitakse.

Sama meelt on 2021. aastal Eesti naissportlaseks valitud ja sel aastal Valgetähe II klassi teenetemärgi saanud Lehis. „Suurte koormuste puhul tuleb kehast aru saada. See oli põhiline asi, mida õppisin - tuleb kuulata rohkem oma keha, mitte seda, mida ümberringi tahetakse ja oodatakse. See on praegu minu põhiline õppetund,“ lausus ta.