Möödunud neljapäeval alanud MM-sarja viimasele etapile oli sõitma tulnud rohkem kui 115 sportlast üle terve maailma. Eesti sportlasi oli starti tulnud kuus - tiitlikaitsjad Mattias Siimann ja Mattias Reinaas, SKI Ladies GP1 klassis MM-sarja juhtiv Jasmiin Üpraus, Runabout Ladies GP4 klassis sõitev Annemarie Randla, Runabout GP4 klassis osalev Henri Koppas ja SKI GP1 klassis kaasa sõitev Kerto Kase, vahendab Eesti Veemoto Liit.

SKI Ladies GP1 klassis oli Jasmiin Üpraus juba MM-sarja esimesel etapil andnud tormihoiatuse võites ära esimesed kolm võistlussõitu. Itaalia GP-l algas musklinäitamine juba ajasõidus, kus Üpraus edestas lähimaid konkurente rohkem kui kahe sekundiga. Sõitudes valis Üpraus pigem ettevaatliku starteegia, et kindla peale sõidud lõpetada. Esimeses sõidust tuli kolmas koht prantslanna Estelle Poret ja rootslanna Jonna Borgströmi järel. Teises sõidus võttis Üpraus teise koha Borgströmi järel ja kolmas oli Jessica Havanne Prantsusmaalt.

Viimases kolmandas sõidus piisas MM-tiitliks sõidu lõpetamisest ja Üprausil oli võimalus näidata oma tegelikku kiirust. Pea viieteist sekundilise eduga lõpetas ta sõidu lähima konkurendi Chavanne ees. Jasmiin Üpraus võitis SKI Ladies GP1 klassi MM-tiitli 22 punktilise eduga Jessica Havanne ees, kes tuli hõbedale ja pronksmedali võitis Jonna Borgström. „See kord olid väga rasked sõidud: tuul oli tugev ja laine kõrge. Väga palju olenes stardist. Praegu valdab mind suur rahu ja heameel aga päris kohale tiitlivõit ei ole veel jõudnud. Kui autasustamisel mängitakse Eesti hümni eks siis ehk jõuab kohale.“ rääkis Üpraus peale sõite.

Runabout GP2 klassis ei olnud Mattias Siimannile vastast alates ajasõidust. Pea viiesekundilise eduga võidetud ajasõit näitas ära jõuvahekorra konkurentidega. Kõik kolm võidetud sõitu andsid Siimannile etapivõidu ja sarja kokkuvõttes MM-tiitli. Hõbedale tuli Linus Lindberg Rootsist ja pronksile Ruben Jimenez Riquelme Hispaaniast. Runabout GP4 klassi tiitel aga Siimannil nii kergeks ei kujunenud. Viimasel Ungari EM-etapil oli Siimannil probleeme tehnikaga ja ei oldud päris kindlad, kas kõik vead said kõrvaldatud või mitte.

Ajasõidu võit läks 0,38 sekundilise eduga Siimanni ees itaallasele Alessandro Fracassole. Esimesest sõidust võttis võidu Fracasso, teine oli hispaanlane Adrian Albuera Cobos ja kolmas oli Siimann. Suurim favoriit Siimanni kõrval MM-tiitlile Petr Dryjak Tsehhist oli neljas. Teises sõidus aga selgitati lõpptulemused paberil, kus Dryaki poolt Siimanni vastu antud protest alguses lükati tagasi aga hiljem siiski rahuldati ja Siimannile lisati 25 sekundiline ajatrahv. See liigutus tõstis Dryaki 2-punktiga Siimanni ees MM-liidriks. Viimases sõidus pidi Siimann tiitli võitmiseks edestama Dryakit vähemalt 3 punktiga ehk siis sõidus olema 2 positsiooni eespool. Viimase sõidu kolmanda kohaga kindlustas Siimann omale MM-tiitli, Dryak lõpetas sõidu kuuendal kohal.

MM-tiitli võitis Mattias Siimann kolme punktilise eduga Dryaki ees ja pronksmedalile sõitis ennast Davide Pontecorvo Itaaliast. „Enne võistlust oli ikka närv sees, kas tehnika peab vastu või mitte. Peale ajasõite oli kindlam tunne. GP4 klassis ei läinud kõik nagu oleks soovinud aga eelmisest etapist ees olev punktiedu aitas palju. Oleme tehnika ehitamisega konkurentidest natuke maha jäänud ja uueks hooajaks tuleb rohkem tööd teha.“ võttis Siimann etapi kokku.

Mattias Reinaas sõitis kaasa MM-sarjas kaasa kolmes võistlusklassis. Viimasel etapil toimus ka täiesti uue MM-i võistlusklassi SKI GP4 esmaesitlus. Reinaas tuli SKI GP4 klassis esimeseks maailmameistriks itaallase Lino Brusadini ees, võites ära ajasõidu ja kõik kolm võistlussõitu. SKI GP2 klassis aga nii kergelt ei läinud. Ajasõidust tuli teine aeg kaotades 0,7 sekundit Andrea Guidile. Esimeses sõidus hoidis Reinaas pikalt teist kohta, kuid ennem lõppu pääses Andrea Guidi Itaaliast mööda ja sõidust kolmas koht. Suurim konkurent tiitlile Goncalo Oliveira Rodriques Portugalist oli neljas. Teises sõidus hakkas Reinaas konkurente jälitama viiendalt kohalt. Sõiduvõit läks Rodriquesele, Guidi oli teine ja Reinaas lõpetas neljandana.

MM-tiitli jagamine läks kolmandasse sõitu, kus punktidega oli võimalus tiitlile sõita kolmel sportlasel - Reinaasil, Rodriquezel ja Guidil. Stardist sai Rodriques ees minema ja hoidis liidrikohta kuni lõpuni kindlustades sellega omale maailmameistritiitli. Head minekut näitas ka Guidi, kes lõpetas sõidu kolmandana Reinaasi ees ja kindlustas sellega omale MM-i hõbemedali. Neljandaks tulnud Reinaas võitis kokkuvõttes MM-i pronksmedali.

SKI GP3 klassis käis Reinaasil tugev võistlus GP2 klassist tuttava Rodriquesega Portugalist. Ajasõidu võidu võttis Reinaas Rodriquese ees ära aga Rodriques näitas esimeses sõidus väga head minekut ja võitis sõidu Reinaasi ees. Kolmas oli ungarlane Csongor Jászai. Teise sõidu võitis Jászai, Reinaas teine ja Rodriques kolmas. Viimane sõit pidi otsustama kellest saab maailmameister.

Reinaas pidi sõidu lõpetama kas Rodriquesest eespool või siis kohe tema järel võitmaks MM-tiitlit. Stardist sai parima lähte Rodriques aga kohe tema kannul Reinaas. Sõidust võttis võidu Goncalo Oliveira Rodriques aga MM-tiitli võitis tema ees ühe punktiga viimases sõidus teine olnud Mattias Reinaas. Pronksile sõitis ennast Csongor Jászai. „Olbia etapil oli mul võimalus osaleda kolmes erinevas kategoorias - SKI GP2, SKI GP3 ja uues SKI GP4 klassis. Esimeses kahes klassis oli teada, et MM-tiitli eest võitlemine käib väga tugevate vastastega. Kuni viimaste sõitudeni olid tiitlid veel mitmete sõitjate vahel lahtised. Kokkuvõttes andsin Olbia etapil endast maksimumi. Suvel saadud vigastusest taastumine tegi MM-i ettevalmistusse mitmenädalase pausi. Jään oma tulemustega väga rahule.“ kommenteeri Reinaas võistlust.

Runabout Ladies GP4 klassis tegi Olbias oma elusõitu Annemarie Randla, kes tuli esimeses sõidus teiseks, teises sõidus neljandaks ja viimase kolmanda sõitu võitis. Olbia etapilt tõi see Randlale teise koha ja MM-sarja kokkuvõttes saavutas Randla kuuenda koha.

Runabout GP4 klassis tuli Henri Koppas etapil 11. kohale ja MM-sarja kokkuvõttes teenis seitsmenda koha. SKI GP1 klassis Olbia etapil kaasa sõitnud Kerto Kase vaevles tehniliste probleemide küüsis ja etapilt kokkuvõttes 18. koht. Eesti veemootorisportlased on 2022 hooajal võitnud kokku hetke seisuga 29 medalit maailma- ja Euroopa meistrivõistlustelt, neist seitse maailmameistritiitlit ja seitse Euroopa meistritiitlit.