Pärast öist sadu oli täna Rudersbergis ilm täpselt sama vastik nagu kardeti. Vaevu kümme kraadi plussi, külm tuul ja hoovihm, mis muutis mudase raja veel libedamaks ja kleepuvamaks, kui see eile oli. Tsiklite puhastamiseks võeti kasutusele kõik tööriistad, mis vähegi meenutasid pahtli- või pannilabidat.

Olukorra võttis hästi kokku Tanel Reesna, kelle sõnul sõitis ta oma pika karjääri jooksul esimest korda tingimustes, kus porine tagumik jäi sadula külge nii kõvasti kinni, et sõidu ajal oli raske püsti tõusta.

Tänastes vaba- ja ajatreeningutes ning kvalifikatsioonis olid kõik kolm Eesti korvipaari: Varik/Kunnas, Gert Gordejev/Kaspars Stupelis ja Tanel Reesna/Sten Niitsoo loosi tahtel esimeses, A-grupis.

Selge ilmaga toimunud vabatreening läks eestlastele hästi, Varik / Kunnas sõitsid Koen Hermansi / NIcolas Musset’ (Holland / Prantsusmaa) järel välja teise aja, Gordejev / Stupelis olid neljandad. Reesna / Niitsoo otsustasid vabatreeningu aga enda ja tsikli säästmiseks vahele jätta.

Ajatreeningus olid Gordejev / Stupelis neljandad, Kunnas ei suutnud ühel kiirel ringil kahjuks tsiklist kinni hoida, kukkus välja ning kuigi ta haiget ei saanud, ei olnud selle sõidu tulemus loodetud tasemel ning leppida tuli viienda kohaga.

„Mehaanikud jõudsid eile küll plaanitud tööd kõik ära teha, aga ma ise oleksin hommikul võinud mõne asja tuunimata jätta, seepärast läks meil ajatreening kehvasti,“ tunnistas Varik. Reesna / Niitsoo ületasid finišijoone 20ndal kohal.

Enne kvalifikatsiooni tuli kõva sadu ning lisas rajale veel libedust, kuid sõit ise toimus õnneks sademevabalt. Kvalifikatsioonisõit lõpetati kuuendal ringil punase lipuga, kuna tsiklid jäid tõusule lihtsalt seisma ning ei saanud nad ise edasi ega polnud teistel neist võimalik mööda sõita.

MM-il punktiarvestuses kolmandat kohta hoidvad Marvin Vanluchene / Robbie Bax (Belgia / Holland) võitsid sõidu, Varik / Kunnas hoidsid stardist saadik teist positsiooni ning seal ka lõpetasid. Reesnal / Niitsool ei läinud start küll hästi, kuid sõidu lõpetasid nad ometi viiendal kohal, Gordejev / Stupelis aga pidid leppima kaheksanda kohaga.

„Minu meelest oleks võinud kvalifikatsioonisõidu lõpuni teha. Osad küll käperdasid seal, aga need, kes sõitsid, said minu meelest ilusasti üles,“ kommenteeris Varik päeva lõpus. „Jube ebavõrdne, meie lõhkusime poole enda tehnikat ära, aga teised, B-grupp ei pea täna rohkem sõitma minema.“




Reesna ja Niitsoo võisid päevaga rahule jääda: „Hommikul tundus küll, et tegemist on mingi muu alaga kui korvikross ja kiirema ringi tegemine ei õnnestunud meil mitte kuidagi. Kvalifikatsioonisõit oli aga täielik kübaratrikk. Kuigi start polnud kõige parem, siis üks toppas ja teine toppas ees ning kuidagi jõudsimegi selle hetkeni, mil sõit katkestati ja olime viiendad.“

Gert Gordejev väljendas aga tõsist pahameelt: „Minu meelest poleks seda kvalifikatsiooni üldse pidanud korraldama. Hommikust olid ju ajatreeningu tulemused kõigil olemas. Meil läks sõit täiesti aia taha, peame hakkama mootorit vahetama, täiesti ebavõrdne olukord teise grupiga võrreldes.“

Võistluste žürii otsusega B-grupile kvalifikatsioonisõitu ei toimunud ning laupäevane programm peatati üldse kuni homse hommikuni, kuigi ajakava järgi pidanuks toimuma veel kohalikud soolode võistlussõidud. Selline otsus langetati homseks raja säästmiseks. Homne MM-i võistlussõitude stardinimekiri koostati A-grupi kvalifikatsioonisõidu ja B-grupi ajatreeningu tulemuste põhjal.

Selle alusel stardivad esimeselt kohalt Marvin Vanluchene / Robbie Bax, teiselt kohalt Etienne Bax / Ondrej Cermak (Holland / Tšehhi) ja kolmandalt Varik / Kunnas. Üheksandana saavad stardipositsiooni valida Reesna / Niitsoo ning Gordejev / Stupelis viieteistkümnendana. Stardipuu taha pääseb 30 ekipaaži, kaks korvipaari on tänaste tulemuste põhjal reservis.

Enne homset hooaja kahte viimast võistlussõitu juhivad Kert Varik ja tema soomlasest korvimees Lari Kunnas ( AYR Racing Team, 197 punkti) maailmameistrivõistlustel Etienne Baxi / Ondrej Cermaki ( Holland / Tšehhi) ees viie punktiga, neile järgnevad Marvin Vanluchene/Robbie Bax (Belgia/Holland, 170 punkti).

Finaaletapi esimene võistlussõit toimub pühapäeval Eesti aja järgi kell 14:15. Teine võistlussõit sõidetakse kell 17:00.