Eesti samboliidu presidendi Dmitri Samoštšuki sõnul polnud praeguses olukorras EMile sõit mõeldav. Võistluste peasponsoriks on Venemaa suurfirma Rosneft, võistlema lubati ka maailma spordis paaria staatuses Venemaa ja Valgevene sportlased ning tagatippu juhib rahvusvahelist alaliitu venelane Vassili Šestakov.

„Loomulikult oleme me selle kõige vastu. Otsustasime kohe, et EM-il me ei osale,“ lausus Samoštšuk. „Teame ka Eesti olümpiakomitee ja kultuuriministeeriumi seisukohti. Oleme solidaarsed ukrainlastega.“

Tiitlivõistlusest loobumine on aga vaid üks samm. Samoštšuki sõnul pole pärast Venemaa poolt Ukraina vastu algatatud sõda võimalik rahvusvahelises alaliidus senisel kombel jätkata.

„Ootame, et alaliidus toimuks erakorraline koosolek ja president valitakse ringi. Oleme seda teemat arutanud teiste Balti riikide alaliitude juhtidega ja ei näe muud võimalust, kui valimised peavad tulema,“ rääkis ta. „Seniks aga treenime ja võistleme kodus.“

Juba varem oli rahvusvahelisse meediasse jõudnud informatsioon, et Ukraina sportlased loobusid EM-ist Venemaa ja Valgevene sportlaste osalemise tõttu.

Sambo on spordialana kasvanud välja endisest Nõukogude Liidust, kus see oli esialgu peamiselt miilitsatele mõeldud spordiala. Hiljem laienes see ka teistesse sotsialismimaadesse ning tänapäevaks ka muudesse riikidesse.