Eesti peatreener Jukka Toijala jäi koondise mängupildiga üldiselt rahule, puudu jäi detailidest. Koondise juhendajana sai tal suurturniiriga esimene etapp otsa. Toijala leping kestab 2023. aasta veebruarini, mil lõppeb MM-valikturniir.

„Olen lähedal vabaagendiks saamisele,“ ütles Toijala pärast mängu Kreekaga. „Mulle on mujalt tulnud mitmeid pakkumisi, seni olen öelnud ei. Tahtsime selle projekti ära teha ja siis vaatame edasi.“

Toijala sõnul pole Eesti korvpalliliit talle seni lepingupikendust pakkunud. „Kui pakkumine tuleb lauale, siis tuleb mõelda. Mujalt on tulnud, Eestist veel mitte,“ märkis ta.

33-aastane mängujuht Sten Sokk võib koondisekarjäärile joone alla tõmmata. Otsus pole 100 protsenti tehtud, aga praegu kisub see lõpetamise kasuks. Lisaks Sokule kuulusid EM-i koondisesse kogenumatest palluritest 31-aastased Siim-Sander Vene, Kristjan Kitsing ja Martin Dorbek.

„Räägin sellel teemal pigem otse mängijatega kui meediaga. Kindlasti räägin ka Sokuga. Minu ajal oleme tema mängimise teemal rääkinud mitu korda ja kindlasti räägime uuesti,“ sõnas Toijala.

Kreeka hinnaalandust ei teinud

Eesti jõudis hästi alustanud Kreekale esimese veerandi lõpus kannule, aga pärast seda hakkasid vastased vahet suurendama. Toijala sõnul polnud Eestil mänguks lihtne valmistuda.

„Olen rahul, et võitlesime lõpuni. Poisid on kindlasti väsinud nii füüsiliselt kui ka mentaalselt. Pingutasime veel korra, nii kuidas jaksasime. Koormus on suur, aga fännid ka aitavad meid, ei saa mängimist ära lõpetada. Eks tasemevahe oli nähtav, aga kiitus poistele. Nad pingutasid kõik viis mängu nii nagu oskasid. See oligi meie eesmärk,“ rääkis Toijala.

Juba varem alagrupis esikoha kindlustanud Kreeka puhul arvati, et nad annavad liider Giannis Antetokounmpole ja võib-olla veel mõnele staarile puhkust. Seda ei juhtunud. Kõik mängisid ja isuga.

„See ei üllatanud mind,“ sõnas Toijala. „See on loogiline. Nad ei või tulla sellisele mängule lõdvalt. Nende järgmine mäng otsustab, kas turniir jätkub. Neil pole tegelikult olnud koosseisu koos. Nüüd nad said kõik mehed väljakule, tahtsid hoida rütmi.“

Antetokounmpo viskas esimese poolajaga 25 punkti. Teise poolaja alguses kutsuti ta pärast kahte ründeviga puhkama ja pingile ta jäigi. Vahe oli selleks hetkeks turvaline.

Giannis Antetokounmpo omas elemendis.

„Tema kiirus ja oskused on täiesti teisest maailmast. Ta on kindlasti maailma kolme parima mängija hulgas. Aga see on nii hea kogemus. Seda ei saa kuskil mujalt kui siin ja täna väljakul. See viib kõiki mängijaid edasi. Saadakse aru, kus on tipptase,“ selgitas Toijala.

Teisel veerandil tõusis saalis lisaks Antetokounmpo võimsusele suureks jututeemaks kohtuniketöö. Eesti koondislased tundsid, et neile tehakse liiga ning sellest andsid ka tunnistust kolm tehnilist viga (Vene, Kerr Kriisa ja Toijala ise).

„Kui oled väsinud, tulevad emotsioonid veelgi enam esile. Tahad võidelda ja tead, kes on vastas – kui tuleb mingi vile, on loomulikult pettumus. Samas on see ka õppimise koht. Nii palju tähelepanu kui täna pole vaja sinna panna. Ise saate oma arvamust avaldada, kas vile oli 50-50 ja kas Eestisse suhtuti samamoodi kui Kreekasse. Mulle tundus, et vist mitte,“ ütles Toijala.

Eesti esituse kaitses võttis Toijala kokku nii: „Viis-viis kaitse oli paigas. Kahjuks said võistkondlikud vead nii ruttu täis, et nad said palju lihtsaid punkte vabaviskejoonelt. Ma ei saa öelda, et kaitse oli s*tt, sest tegemist oli meie jaoks seni suurima väljakutsega.“

Mitu positiivset sõnumit

Küll ei jäänud juhendaja rahule rünnakuga. „Ma ei tea, kas see oli väsimusest, aga meie rünnak polnud nii hästi paigas kui varasemates mängudes. Tuli pallikaotusi ja nad jooksid kiirünnakud esimesel poolajal 13 punktiks,“ rääkis Toijala.

„Teisel poolajal vahetas Kreeka kõik katted. Me ei saanud palli liikuma. Andsime väljakule sõnumi, kuidas rünnak peaks jooksma. Terve suvi oleme harjunud, et kui tuleb midagi uut, siis õpime. Aga sellist kaitset, kus vastane on nii füüsiline, tugev ja pikk, polnud me enne näinud. Sellise vastase vastu tekibki probleeme. Nende algviisikus on kaitses kõige nõrgem lüli Tyler Dorsey. Teda me natuke ründasimegi, näiteks Janari Jõesaarega korvi alt,“ lisas ta.

Kuigi Eesti ei pääsenud kaheksandikfinaali, usub Toijala, et Eesti jättis EM-il endast maha korraliku märgi.

„Olen teiste alagruppide koondistelt saanud mitu-mitu sõnumit, et neile meeldib, kuidas me mängime. See tähendab, et meid hakatakse jälgima ja tulevikus saab koondis sõprusmängudes tugevamad vastased. Teised ei arva, et me oleme suvaline sats. See oli promo Eesti korvpallile. Ja veelkord fännid – see oli täiesti uskumatu,“ lausus ta.