Eesti läks alustas mängu kiire 10:0 spurdiga ja oli suurema osa esimesest poolajast eduseisus. Pikemale pausile mindi lõpuks eestlaste 35:33 eduseisul.

Ukrainlased olid tagaajaja rollis kuni päris viimase minutini ning esimest korda suudetigi juhtima minna alles 52 sekundit enne lõppu, kui Ilja Sidorov viis ukrainlased 74:73 juhtima.

Kuigi eestlastel õnnestus veel pärast seda kaks rünnakut üles võtta, siis korvini enam ei jõutud ning kohtumise lõpetas Kristjan Kullamäe mööda visatud kolmene.

Eestlaste resultatiivseim oli Maik-Kalev Kotsar, kes kogus 17 punkti ja üheksa lauapalli. Kristjan Kullamäe ja Henri Drell lisasid vastavalt 11 ja 10 silma. Ukrainlaste parimana viskas Sviatoslav Mõhhailjuk 18 punkti.

Vaata tipphetki:

Kohtumise statistika:

Eesti vs Ukraina.

Blogi:

Enne mängu: Eesti alustas C-alagruppi 62:83 kaotusega Itaaliale, Ukraina alistas 90:61 Suurbritannia.

Kuuest võistkonnast pääsevad kaheksandikfinaali alagruppi neli paremat. Kui üllatusi ei juhtu, selgitavad viimase kaheksandikfinalisti just Eesti, Ukraina ja Suurbritannia ning edasipääsuks oleks vaja kahte kahte võitu. Tänase kaotuse puhul oleks Eestil kahe võiduni küündimine ülimalt keeruline, sest lisaks matšile Suurbritanniaga ootavad ees Horvaatia ja Kreeka.

Teoorias oleks võimalik ka variant, et Eesti, Ukraina ja Suurbritannia lõpetavad kõik ühe võiduga. Selleks peaks Eesti alistama Ukraina ja kaotama Suurbritanniale. Lugema hakatakse omavaheliste matšide korvide vahet. Praktikas on Ukrainal tänu reedesele 29-punktilisele võidule juba suur eelis ja selle variandi peale pole mõtet lootma jääda.

„Ukraina on täiesti teistsugune võistkond kui Itaalia. Itaalial pole 210 cm ja pikemaid mängijaid, aga Ukrainal on neid piisavalt,“ rääkis Eesti peatreener Jukka Toijala pärast kohtumist Itaaliaga.

Ukraina tsentrid on 215 cm pikkune Oleksi Len ja 216 cm pikkune Artjom Pustovõi. Suure ääre positsioonil oli brittide vastu algviisikus 211 cm pikkune Volodõmõr Herun.

„Ukraina mängib kahe erineva koosseisuga, üks on väga pikk ja teise puhul on mängijad lühemad ja nad suudavad kaitses vahetada. Eks Ainars Bagatskis (Ukraina peatreener – A.K.) peab mõtlema, kui suurt eelist nad pika koosseisuga Eesti vastu saavad. Näiteks Soome vastu ei saanud Ukraina üldse pikka viisikut mängida. Len on Len, ta on NBA mees, aga Pustovõi ei armasta eriti kontakti. Tema vastu tuleb anda palju kehakontakti, siis kaob pikkuse eelis ära,“ vaatas Toijala laupäevasele matšile ette.

Tagaliinis veab Ukrainat mullu NBA-s Toronto Raptorsis mänginud Svjatoslav Mõhhailjuk, kelle trumbiks on kaugvisked. Suurbritannia vastu kogus ta 17 punkti.

Eesti jaoks on väga tähtis algviisiklase Janari Jõesaare tervis. Ta ei saanud Itaalia vastu põlvehäda tõttu teisel poolajal mängida ja tema osalemine tänases kohtumises on endiselt kahtluse all.

Eesti koondise koosseis EM-finaalturniiril:

Sten Sokk, Kerr Kriisa, Kristian Kullamäe, Martin Dorbek, Janari Jõesaar, Henri Drell, Sander Raieste, Siim-Sander Vene, Kristjan Kitsing, Rauno Nurger, Matthias Tass ja Maik-Kalev Kotsar.

Eesti koondise mängud EM-il:

2. septembril kell 22.00 Eesti – Itaalia
3. septembril kell 18.00 Eesti – Ukraina
5. septembril kell 15.15 Eesti – Horvaatia
6. septembril kell 15.15 Eesti – Suurbritannia
8. septembril kell 18.00 Eesti – Kreeka