Tartus sündinud Georg Hackenschmidt (1877-1968) on harukordne isik Eesti spordiloos. Olles eelmise sajandi algul maailma üks paremaid maadlejaid spordiala hiilgeaegadel, oli ta rahvusvaheline superstaar, keda imetledes on isegi USA president Theodore Roosevelt öelnud kuulsad sõnad: „Kui ma poleks Ameerika Ühendriikide president, tahaksin ma olla Georg Hackenschmidt!“

Täna esitleti spordimuuseumis teost, mille aluseks on Hackenschmidti isiklikult kirjapandud inglisekeelsed mälestused. Nii annab raamat ülevaate maadleja noorusajast Tartus, tippatleediks kujunemisest ning elukutselise maadleja seiklustest üle maailma.

Oma kirjades Eesti NSV Spordimuuseumi direktorile Olaf Langsepale avaldas legendaarne sportlane omal ajal soovi, et need mälestused jõuaksid Eestisse ning võiks ka siin avaldada. „Hackenschmidti soovi tuleb austada,“ sõnas spordimuuseumi teadur Kalle Voolaid, kelle eestvedamisel käsikirjalised mälestused eesti keelde tõlgiti ning seejärel toimetati ja raamatuks vormistati.

Voolaidi sõnul on tegemist märgilise sammuga varase Eesti spordiloo talletamisel: „Need mälestused annavad meile rohkesti uut infot Hackenschmidti elu ja tema kaasaegsete kohta ning avab seni vähe teada taustu olulistest hetkedest maadleja sportlasteel.“

Spordimuuseumi juht Siim Randoja rõhutas, et tegemist on ajaloolise hetkega, sest eesti keeles jõuavad avalikkuseni Tartust pärit maailmakuulsa sportlase enda kirja pandud mälestused eelmisest ja üle-eelmisest sajandist.

Värskelt ilmunud autobiograafiat saab soetada spordimuuseumi poest ja suurematest raamatupoodidest.