Eelmisel nädalal avalikustas Norra rahvusringhääling NRK, et viimase kahe aasta jooksul pole riigi noorsportlastele etteteatamata dopinguteste tehtud, sest seaduse kohaselt ei tohi 15–18-aastaseid sportlasi Norras ilma vanemate loata testida. Sellest tulenevalt pole Norra antidopinguamet (ADNO) saanud kaks aastat korraldada noorsportlaste testimist. See läheb aga vastuollu rahvusvaheliste dopingumäärustega.

Nüüd kardetakse Norras, et ADNO saab aastavahetusel maailma antidopingu agentuurilt (WADA) teate, et nende tegevus ei vasta WADA nõuetele.

Norra spordiliidu president Berit Kjoll ja antidopingu esimees Thorhild Widvey on saatnud kirja valitsuse ministritele, milles hoiatatakse puhkenud dopingukriisi tagajärgede eest.

WADA karistuseks võib olla rahatrahv või Norra antidopingu rahastamise vähendamine või isegi midagi karmimat.

Norra spordiliidu peasekretäri Nils Einar Aasi sõnul võivad sellised möödalaskmised viia otsuseni, et Norra ei saa enam korraldada rahvusvahelisi võistlusi ning Norra sportlased võivad ka olümpialt kõrvale jääda.

„See on Norra spordi jaoks loomulikult tõsine asi,“ märgib Aas. Ka Norra antidopingu direktor Anders Solheim praegust olukorda ilustama ei hakka. Ta toob välja, et noorte sportlaste testimata jätmist võivad ära kasutada treenerid.

„Me ei taha sellist sporti, kus saaks kuni 18. eluaastani dopingut tarvitada, kuna testimist ei toimu. See pakub võimalust petta ja saada ebaõiglast eelist,“ ütles Solheim.

Viimastel päevadel on NRK paljastustest eriti raevukalt kinni haaratud Venemaal. „Norralased peavad end eliidiks, kes saavad endale kõike lubada,“ põrutas laskesuusatamise legend Aleksandr Tihhonov Norra ajalehele VG.

„Reeglid peavad olema kõigile ühesugused. Kuidas selline seadus Norras juba kaks aastat kehtinud on? Arvasime, et seadused on kõikjal ühesugused,“ lisas endine murdmaasuusataja Aleksandr Legkov, kellele määrati Sotšis puhkenud dopinguskandaali tõttu eluaegne võistluskeeld 2017. aastal. Pärast mitmeid apellatsioone jäi aga Legkovile alles Sotšis (2014) võidetud 50 km olümpiakuld.

„Vaatame, mis edasi saab. Et norralased saavad kõike teha ja silm pigistatakse lihtsalt kinni, on vale,“ jätkas Legkov.

Kiiruisutamise olümpiavõitja ja praegune poliitik Svetlana Zjurova on samuti raevus. „Norra antidopingu töö on mõistatus. Kõik leiavad, et nende sportlaste astmarohtude ja meditsiiniliste eranditega on midagi valesti. Sel juhul ei näi olevat kahtlust. 15–18-aastaseid sportlasi ju ei testita. See on nende seadus,“ ütles Zjurova.