Mängust näitab otsepilti Delfi TV. Vaatamine on tasuta Delfi kogupaketi tellijatele. Otseülekannet kommenteerivad Tarmo Paju ja Ron Pehka.

Lätil jookseb väljakule väga võimas rivistus eesotsas nende viimaste aastate suurima staari Kristaps Porzingisega (Washington Wizards). 27-aastane ja 221 cm pikkune NBA-mees esindas sünnimaad viimati viis aastat tagasi, mil Läti jõudis EM-finaalturniiril veerandfinaali.

Suurema osa suvest treenis Porzingis väikese grupiga, mida aitas kokku panna endine Läti koondislane Žanis Peiners. Koondise vabatahtlike treeningutega liitus Porzingis augusti alguses.

„Koondises olemise üks ägedamaid asju on suure pundiga koos treenimine. Üksinda kogu suve rassida ja sama asja teha... see hakkab lõpuks ajudele. Koondises on kõik palju huvitavam ja lõbusam, näiteks saame viskevõistlusi teha,“ rääkis Porzingis Läti Delfile.

Tema ja tegelikult kogu Läti koondise vorm on siiski väike küsimärk. Ühtegi kontrollmängu pole lõunanaabrid pidanud ning tõsisemate ja taktikalisemate treeningutega alustati alles esmaspäeval. Eestil on augustist seevastu pagasis neli matši.

Tippkorvpalluritest Lätil pole. Eesliinis aitavad Porzingist näiteks Davis Bertans (Dallas Mavericks), Rolands Šmits (Kaunase Žalgiris), Rodions Kurucs (Real Betis) ja Mareks Mejeris (Jeruusalemma Hapoel). Tagaliinis juhatavad vägesid Janis Strelnieks (Ateena AEK), Dairis Bertans (Real Betis) ja Rihards Lomažs (Zaragoza).

Kuigi Läti jääb tänavuselt EM-finaalturniirilt eemale, paistab tulevik helge. Porzingis usub, et 2023. aasta MM-il ja 2025. aasta EM-il võib Läti konkurentsi pakkuda kõigile.

„2025. aastal peetakse EM Lätis, eks? Arvan, et meie visioon peaks olema lihtne – kodus kuld ära võtta. See tekitab minus nii suurt sisemist põlemist. Ja miks me ei võiks isegi MM-il medalit võita? Kui tahame EM-i kinni panna, tuleb ka seal tipus olla,“ ütles Porzingis.

Enne 2. septembril Milanos algavaid EM-i matše peab Eesti veel kaks MM-valikmängu. 25. augustil mängitakse Celjes Sloveeniaga, 28. augustil Tallinnas Soomega.