Avapäeva 4036 punktiga lõpetanud Tilga rääkis esmaspäeva õhtul, et kümnevõistluse lõpuks võiks vähemalt 8100 punkti kokku tulla. Tilga alustaski teist päeva rekordgraafikuga võrreldes hästi, läbides 110 meetrit tõketel 15,16-ga (sama aeg oli rekordvõistlusel) ja heitis ketast 49.91 meetri kaugusele.

Nii liikus ta juba 8200 punkti graafikus. Teivashüppes aga algkõrgusest 4.50 Tilga üle ei saanud.

„Ei oskagi öelda, miks nii läks. Mõned rikked lõid välja ja hoojooks polnud päris see, mis ta olema pidi. Jäin kuidagi kaugele kogu aeg ja teivas vajus alt läbi,“ meenutas teivashüpet Tilga, kes pidas katsete vahel nõu nii Harry Lembergi kui Erki Noolega.

Üldiselt tundis Tilga end täna aladel hästi. „Tunne oli isegi parem kui eile, minekut oli,“ rääkis Tilga, kes polnud pärast ebaõnnestunud teivashüpet veel otsustanud, kas tuleb õhtul kaht viimast ala kaasa tegema või mitte.

„See võtab kogu hooaja hästi kokku. Kohe, kui hakkab vedama, tõmbab jälle pidama,“ rääkis Tilga, kes erinevate vigastuste tõttu tänavu varem kümnevõistlust ei teinudki.

Tilga andis mõista, et tänavu ta rohkem ei võistle. „Aitab sellest hooajast. Võtame aja maha, vaja on terveks ravida ja siis edasi vaadata,“ tõdes ta. Kust tervis kimbutab? „Meil ei ole aega, et kõiki neid kohti välja tuua,“ tõdes Tilga kergelt muiates. „Nagu ikka, erinevad probleemid löövad välja. Enne järgmist hooaega tuleb neist jagu saada.“

„Ebaõnne on palju olnud. Närvivigastus, tagareie vigastus enne Eesti meistrivõistluseid... Selliseid vigastusi on palju olnud,“ vaatas hooajale tagasi Tilga, kes läheb sügisel USA-sse tagasi ülikooli lõpetama.

Viimati tegi Tilga kümnevõistluse korralikult lõpuni mullu juunis, kui ta NCAA meistriks krooniti 8261 punktiga. Tokyo olümpial sai Tilga samuti teivashüppes nulli. Toona tegi ta siiski võistluse lõpuni, kogudes 7018 silma. „Hakkan juba vanaks jääma, et iga kord peale nulli uuesti tegema minna,“ tõdes ta.

Kaheksa ala järel juhib kümnevõistlust šveitslane Simon Ehammer (7202 p) itaallase Dario Desteri (6852 p) ja Maicel Uibo (6788 p) ees. Neljandat kohta hoiab Janek Õiglane (6779 p).

Ehammeri ja Desteri edu on siiski mõneti petlik. sest oma parimates kümnevõistlustes on nad oda visanud umbes 55 meetri kanti. Kui Õiglane saadab oda märgatavalt üle 70 meetri, milleks ta on vägagi võimeline, siis teeks ta suure sammu medali suunas. Suurimaks kullaohustajaks võib siiski endiselt pidada kaheksandal kohal asuvat Niklas Kauli, kes on tuntud väga tugeva odaviskaja ning 1500 m jooksjana. Tal on koos hetkel 6682 punkti.