Enne mängu

Viimati kohtusid Eesti ja Leedu 2020. aasta juulis Saku Suurhallis, kus külalised kaotasid Balti keti karika matši 85 : 92. Sel korral valmistuvad mõlemad meeskonnad augusti lõpus toimuvaks MM-valikturniiriks ja septembri alguses algavaks EM-iks.

Viimastel suurturniiridel ebaõnnestunud Leedul on järgmistel kuudel kõrged sihid, liiatigi liitusid koondisega NBA ässad Jonas Valančiūnas ja Domantas Sabonis ning Euroliiga tippmängijad. Neist kaks esimest esialgse info põhjal avamängus ei osale, aga ka kahe kuulsama mehe puududes on vastaste koosseis vägev. Sel suvel debüteeris rahvusmeeskonna eest Kanadas üles kasvanud ja varem sealseid noortekoondisi esindanud Ignas Brazdeikis, kes sai unistuste liigas kirja 64 matši, ent uueks hooajaks liitus Kaunase Žalgirisega. Teravaid mehi leiab ka tagaliinist, kus on Euroliigas mängivad Rokas Jokubaitis (Barcelona), Rokas Giedraitis (Baskonia) ja Marius Grigonis (Ateena Panathinaikos). Muud koondislased teenivad leiba peamiselt Leedu tippklubides, nagu Kaunase Žalgiris, Vilniuse Rytas ja äsja kõrgliiga litsentsi saanud suurte ambitsioonidega BC Wolves.

Soomlase Jukka Toijala juhendatav Eesti koondis sõitis Leetu 15 mehega, kellest mängupäeva koosseisu jäi alles 14. „Nad on suurturniiridel alati medalikandidaadid. Ühest küljest on need üle pika aja esimesed kohtumised, kus mõlema tiimi treenerid soovivad veel asju katsetada. Teisalt peab nii kaitses kui ka rünnakul meie mängu kiirus ja intensiivsus vastama Leedu pakutule,“ kirjeldas juhendaja eelseisvate kohtumiste eesmärke.