Nädala alguses ei osalenud koondise trennides nakatunud Artur Konontšuk ja kolmapäevasest lennust jäi maha haigestunud Henri Drell, kuid samal päeval tundis end Leedus halvasti ka eelmisel kuul Euroliiga klubi Baskoniaga lepingu sõlminud Maik-Kalev Kotsar.

„Arst ütles, et ta on haige, pole mõtet teda kaasas hoida, ja saatsime mängija koju ära. Vaatame, mis seisus on ta järgmisel nädalal. Loodetavasti on nii Maik kui Henri tagasi Tartus toimuvaks turniiriks Belgia ning Bosnia ja Hertsegoviinaga,“ ütles koondise peatreener Jukka Toijala peale neljapäeva hommikust treeningut. „Parem on see, et nad on täna haiged kui Euroopa meistrivõistlustel. Mõtleme asjale positiivselt!“

EM-i vaates saavad Kotsari puudumise tõttu hea tõestamisvõimaluse möödunud hooajal USA ülikoolis rassinud Matthias Tass ja sel suvel Hispaania esiliigaklubiga lepingu sõlminud Rauno Nurger, sest mõlemad keskmängijad võitlevad Milanosse pääsemise eest. „Alati on nii, et kui keegi jääb eemale, siis saavad teised võimaluse,“ lisas Toijala.

Alguses pidi Eesti Leetu kaasa võtma 16 mängijat, kuid nüüdseks on mehi alles 14. Koondise koosseisus on tagamängijad Sten Sokk, Kerr Kriisa, Kristian Kullamäe, Märt Rosenthal, Martin Dorbek ja Robert Valge, ääred Janari Jõesaar, Henri Drell, Sander Raieste, Kregor Hermet, Siim-Sander Vene, Kaspar Treier ja Kristjan Kitsing ning keskmängijad Matthias Tass ja Rauno Nurger.

Viimati kohtusid kaks riiki 2020. aasta juulis Eesti Balti mere karika turniiri raames, Eesti sai 26 punkti visanud Kerr Kriisa (kolmesed 8/12) vedamisel 92 : 85 võidu. Tänasest kohtumisest teeb otseülekande ka Delfi TV.

***

EM-i finaalturniiriks valmistuvat Eesti koondist ootab augustis alustuseks ees viis kõrgetasemelist kontrollmängu: 4. augustil Klaipėdas ja 7. augustil Alytuses kohtutakse kolmekordse Euroopa meistri ja kolmekordse olümpiapronksi Leeduga, 12. ja 14. augustil võõrustatakse Tartus Ilmar Kullami nimelisel turniiril Belgiat ning Bosnia ja Hertsegoviinat, 19. augustil ollakse Riias vastamisi Lätiga. Delfi TV vahendab Delfi Kogupaketi tellijatele kõiki Eesti korvpallikoondise kontrollmänge.