Uurimise keskmes on 76ersi korvpalliosakonna juht Daryl Morey ja staarmängija James Harden. Viimane oli nõus vabatahtlikult oma palka vähendama, et võistkond saaks uusi mängijaid soetada.

Hardeni lepingus oleks tema soovi korral alanud viimane aasta, mis oleks talle sisse toonud 47,4 miljonit USA dollarit (46,4 miljonit eurot). Selle asemel sõlmis ta uue, kahe aasta pikkuse lepingu väärtuses 68,6 miljonit dollarit. Esimese aasta palk on 33 miljonit dollarit ja 2023. aasta suvel võib Harden taas vabaagendiks saada.

Teised võistkonnad kahtlustavad, et 76ers on Hardeniga sõlminud salajase kokkuleppe, et järgmisel suvel tehakse pikem leping, mis teeks Hardeni 14,4 miljoni dollari suuruse ohverduse tasa. Sel puhul oleks tegu reeglite rikkumisega. Harden ja Morey on vanad tuttavad - just Morey tõi tagamehe 2012. aastal Oklahoma City Thunderist Houston Rocketsisse, kus Harden veetis oma karjääri parimad hooajad.

Morey lahkus Rocketsist 2020. aastal, Harden jõudis Brooklyn Netsi kaudu 76ersisse tänavu talvel.

32-aastasest Hardenist vabaks jäänud raha eest palkas 76ers ääremängijad P.J. Tuckeri (kolm aastat, 30 miljonit dollarit) ja Danuel House'i (kaks aastat, 8,4 miljonit dollarit). Ka nemad teenisid Morey ja Hardeni ajastul leiba just Rocketsis.

Kui NBA leiab, et 76ers on reegleid rikkunud, ootab neid ilmselt teise ringi draft'ivaliku(te) loovutamine. Lepingute tühistamist pole viimase aja praktikas ette tulnud.