31-aastane Griner vahistati veebruari keskel Moskva lennujaamas pärast seda, kui tema käsipagasist leiti e-sigareti kapslid, mis sisaldasid kanepiõli, mis on Venemaal keelatud. Teda ähvardab kuni kümneaastane vanglakaristus.

USA peab Grinerit poliitvangiks, samas kui Venemaa võimud on kinnitanud, et teda hoitakse kinni kuritegelikel põhjustel. USA on püüdnud Grinerit kodumaale tagasi saada ning mängija ise pöördus kirjaga president Joe Bideni poole.

Mais teatas Venemaa, et on teinud USA-le ettepaneku vangide vahetamiseks. Uudisteagentuur Tass teatas toona, et Venemaa sooviks Grineri vahetada kurikuulsa relvaärimehe Viktor Buti vastu. „Surmakaupmeheks“ tituleeritud But arreteeriti 2008. aastal Bangkokis ja ta kannab praegu USA-s 25-aastast vanglakaristust.

USA süüdistab Buti, kes on endine Vene sõjaväelane, relvade ebaseaduslikus toimetamises Aafrika, Lõuna-Ameerika ja Lähis-Ida piirkonda.

Venemaa soov on nüüd leidnud vastukaja, sest USA välisminister Antony Blinken teatas kolmapäeval, et nad tegid nädalaid tagasi Venemaale „olulise pakkumise“ Grineri ja Whelani vahetamiseks.

CNN teatab nüüd oma allikale tuginedes, et Biden toetab kurikuulsa Buti vahetamist kahe ameeriklase vastu. Siseringi allika sõnul pole Venemaa aga USA esitatud pakkumisele veel vastanud.

„Alustame kõiki võimalikke läbirääkimisi, et tuua koju ebaseaduslikult vahistatud ja pantvangis peetud ameeriklased. Selles mõttes ei ole väga üllatav – kuigi heidutav –, et teine ​​pool ei pruugi meie pakkumistele kohe vastata,“ ütles allikas.

Ka Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Marija Zaharova on kinnitanud, et ameeriklastest vangide vabastamises Venemaal pole veel kokku lepitud. Läbirääkimised tema sõnul aga käivad.

Griner on kahekordne korvpalli olümpiavõitja ja maailmameister. Endine USA mereväelane Whelan vahistati 2018. aasta detsembris ning mõisteti spionaaži eest 16 aastaks vangi.