Mõlemalt poolt väga ettevaatlikult alanud matši tekkis elu esimese poolaja keskel. Kaimar Saag teenis 23. minutil vastase väravast 25 meetri kauguselt karistuslöögi. Andre Frolov andis pika palli kasti, Ragnar Klavan suunas peaga selle värava ette, kus Saag ei suutnud seda tühja lükata ja nahkkera veeres väravast mööda.

Seejärel said armeenlased mängu üle totaalse kontrolli. Teravust tegi peamiselt nende vasakäär Mailson Lima, kellega Hindrek Ojamaa oli järjepidevalt hädas. Paide õnneks oli Roheneeme saarte passiga vasakääre otsustavad lahendused üsna ebaõnnestunud ja avapoolaeg päädis seisuga 0:0. „Nägin väikest krampi, ehkki alustasime kogenud meestega,“ tõdes kohtumise järel Karel Voolaid. „Midagi kammitses, me ei saanud väga hästi palliga mängu sisse. Pallid ei kukkunud nii hästi sinna, kus vaja. Eesti võistkonnale omaselt ei tohi see stressi tekitada. Võib olla ärevaid hetki, aga taga peavad olema asjad korras. Teisel poolaja alguses mäng tasakaalustus.“

Puhkepausilt naastes sai Ararat-Armenia 49. minutil kohtumise parima võimaluse. Hugo Firmino pääses kaitseliini taha plehku, kuid Paide õnneks lendas vastaste ründaja löök õigeaegselt vastu tulnud Mihkel Aksalule rindu. Head võimalused tekkisid ka Paidel, kes tegi mitu rännakut vastaste kasti ja parimal juhul sai Deabeas terava nurga alt peale lüüa, aga pall veeres napilt raamidest mööda.

Võimalusterohke mäng kestis normaalaja lõpuni, kuid omi võimalusi ei suutnud kasutada võõrustajate Ebrima Singhateh ega külaliste Hugo Firmino. Lisaajal meeskonnad mõnevõrra rahunesid ja 120 minuti järel olid tablool 0:0. „Meil jäi puudu viimane sirutus või puude, vastased tegid ennastsalgavalt kaitsetööd kuni lõpuni. Neil on kõrgemate palkadega klassiga mängijad, kes suutsid meie mehi pidurdada. Lisaks sai näiteks Deabeasel energiavaru otsa,“ sedastas Voolaid.

Aga polnud vahet! Penaltiseerias olid kõik viis Paide lööjad täpsed, aga Mihkel Aksalu tõrjus Ararat-Armenia kolmanda löögi. Paide pääses skooriga 5:3 edasi kolmandasse ringi, kus ootab eest Brüsseli Anderlecht.

Delfi Spordi tähelepanekud Paide Linnameeskonna ja Ararat-Armenia kohtumisest:

VÕTMEHETK | Aksalu tõrje penaltiseerias. Paide poolt alustas löömist edukalt Sergei Mošnikov. Kuid väga kindlalt lõid oma 11 meetri karistuslöögid sisse ka Kevor Palumets (19-aastane), Ebrima Singhateh (18), Robi Saarma (21) ja Bubacarr Tambedou (20), kes verinoorte mängijatena näitasid vägevat külma närvi. Teist ringi järjest! Nii polnud Mihkel Aksalul vaja teha muud, kui tõrjuda üks vastaste sooritus, mis otsustas paari saatuse. Nagu see juhtus ka avaringis Tbilisi Dinamoga.

Voolaidi väitel nad siiani ei harjuta spetsiaalselt penaltiseeriaks. „Kuid kindlasti treeneritega me anname mingid sõnumid mängijatele. Minu sõnumid on väga konkreetsed ja need on täis usku mängijatesse. Noored mehed olid väga tublid, nad suudavad ajas kasvada. Mõni võib öelda, et see on õnn, aga kui nad panevad palli stoiliselt maha ja vajutavad sisse, siis see näitab persoonide sisu. Minu sõnum oli, et meil on punases kangelane ja kõik on korras,“ vihjas juhendaja Aksalu särgi värvile.

MÄNGU STAAR | Ragnar Klavan. Rakul võib olla passis 36 eluaastat, aga seda pole platsil näha. Klavan tegi kahe mängu peale ühe apsaka, kui rannastaadionil külaliste ründaja Agdon keeras väravast 30 meetri kaugusel temast mööda, kogenud keskkaitsja rebis ründaja kätega maha ja vilemees Damian Sylwestrzak näitas 33. minutil eestlasele kollast kaarti. Aga see oli tõepoolest ainus(!) silma jäänud prohmakas. Klavan oli kaitseliini liider, kes klaaris kastist palle nii pea, jala kui iga muu kehaosaga. Tema tegutsemine andis indu ka teistele kaaslastele, eesotsas keskkaitsepartner Abdul Razak Yusifiga. Pole midagi öelda - oma headel päevadel on Klavan müstiline mees.

LÄBIKUKKUJA | Hugo Firmino. Armeenias pikalt väravavõrke purustanud ründaja oli Pärnus avapoolajal selgelt Paide kaitsjatega hädas. Kuid teisel poolajal sai ta kaks suurepärast võimalust, ent kahel korral väravavahiga silmitsi seisnud Firmino ei suutnud Mihkel Aksalu üle mängida. Eriti jabur oli Firmino teine olukord, kui ta sai löögile paarilt meetrilt, aga sooritus jäi nii pehmeks, et kollkipper jõudis sinna ette sukelduda.

MIKS LÄKS NII? | Paide tegi kaitses suurepärase partii. 210 minutit, selja taga null väravat. Asi pole ainult kaitsjate õnnestumises, vaid tegu oli meeskondlikult suurepärase esitusega - Deabeas töötas tagasi, Sergei Mošnikov töötas tagasi, kaitseliini ees oli suurepärane Dominique Simon. Ararat-Armenia mehed oli taseme poolest kõvemad, aga Paide tahtis enam.

KUIDAS EDASI | Paide võõrustab kohalikus meistriliigas sel pühapäeval Tartu Tammekat. Paide vahe Tallinna Floraga on 23 punkti ja kullamängu nad tänavu enam ei sekku, aga kolmandat kohta hoidvast Nõmme Kaljust on Linnameeskond ühe vähempeetud mängu juures seitsme punkti kaugusel. Kuid juba järgmisel neljapäeval kohtuvad nad Brüsseli Anderlechtiga, esimene matš toimub 4. augustil Lilleküla staadionil. „Ma pole ammu Anderlechti mängimas näinud ja nende osas ei oska veel midagi öelda, sest fookus oli mujal. Homme algab analüüs Tammeka mänguks, mille kõrvalt käiskäes tegelema Anderlechtiga,“ selgitas juhendaja matši järel.

KILD | Voolaid tõstis platsil pidevalt nuppe ümber. Kuna Ararat-Armenia olukorrad tulid kohtumise alguses peamiselt nende vasakul äärel asjatanud Roheneemesaarte koondislase Mailson Lima, siis suunas juhendaja keskväljalt sinna äärele appi Frolovi. Deabeas läks äärelt tipuründesse ja Saag tema taha ründava pooliku kohale. Huvitav, aga vajalik käik. Teist poolaeg alustas Siim Lutsuga kohad vahetanud Frolov juba paremal äärel. Sarnast malemängu näitas Voolaid läbi mängu, kus ta proovis pareerida vastase käike ja lõpuks tõi see ka edu. Tipp-topp!