Meie koondis esines esimest korda USA-s toimunud kergejõustiku MM-il väärikalt. Viiest sportlasest neli mahtusid esikümnesse: Maicel Uibo oli kümnevõistluses ja 17-aastane debütant Karmen Bruus kõrgushüppes seitsmes, Rasmus Mägi 400 m tõkkejooksus kaheksas ja Johannes Erm kümnevõistluses üheksas. Pöiale haiget teinud Janek Õiglane liikus enne katkestamist samuti esikümne kursil. Seitse korda rohkem sportlasi Eugene’i lähetanud Soomel oli lõpuks kohti esikaheksas peaaegu sama palju: neli.

Trenni maailmameister pole tiitel

Kui kergejõustikuliidu juhatus otsustas Uibo mullu normi täitnud Karel Tilga asemel MM-koondisse kinnitada, arvas mõni, et see on mõttetu käik – Uibo ei suuda ju enam nagunii tulemust teha! Pole normgi täidetud.

29-aastast Põlvast pärit atleeti on alati saatnud kahtlused. Kui ta hakkas USA-s Georgias õppides 8000 punkti piirist muudkui üha kaugemale üle keksima, siis öeldi: no seda teeb ta ainult seal üliõpilasvõistlustel. Kõva materdamine läks lahti pärast Rio de Janeiro olümpial kuulitõukes nulli saamist. Isegi pärast Birminghami sise-MM-il pronksi teenimist ei adunud EOK kohe, et just teda tuleks toetada. Doha MM-i eel ei oodatud Uibolt hõbedat, veel vähem 8604 punkti. Ja kui Tokyo olümpial jäi saagiks üksnes 8037 ja 15. koht, oligi kriitikutel otsus küps – sealt ei tule enam midagi.

„Arvan, et aastatel 2020 ja 2021 tegin lihtsalt natuke liiga palju trenni. Lõpuks oli kõik katki. Üldine füüsiline seis oli kõva ka eelmine aasta, aga lihtsalt laksu ei olnud sees,“ selgitas Uibo, miks ta ei suutnud vahepeal suuri summasid kokku panna. „Istusin maha ja hakkasin mõtlema: miks mul 2019. aasta hästi läks? Tegelikult läks selle pärast, et käisin jalaopil, olin sunnitud vähem trenni tegema. 2020. ja 2021. aastal sai ropult tehtud, aga... Trenni maailmameister pole tiitel.“

Hooaega Götzises 8067 punktiga alustanud ja seejärel Eesti meistrivõistlustel 8289 punkti skoorinud Uibo esines MM-il stabiilselt. Ainuke isiklik rekord sündis kuulitõukes (15.17), ühtegi täielikku altminekut ei olnud.

Mitmevõistleja tunded pärast etteastet olid vastakad. „Koha poolest tuled tiitlivõistlustele ju mõttega, et oleks midagi kotti ka pista. Seda seekord ei juhtunud. Positiivselt poolelt aga elu kolmas tulemus ja tiitlivõistluste osas teine,“ arutles Uibo.

Päris tühjade pihkudega ta ei jäänud: MM-i seitsmes koht tõi rahalise preemia 6000 USA dollarit, lisaks tagas Uibo kaheks aastaks EOK B-kategooria palga. Koht kohaks, etteastet tasub hinnata kõrgelt. Läbi aegade on tiitlivõistlustel rohkem punkte koguda suutnud vaid Erki Nool, Uibo ise ja korra ka Erm.

Medali hind oli Eugene’is kõrge, maailmarekordimees Kevin Mayer võitis (8816), kanadalane Pierce LePage (8701) sai hõbeda ja ameeriklane Zach Ziemek (8676) pronksi. Teisalt Londoni MM-il andnuks Uibo 8425 punkti neljanda, Moskvas viienda, Daegus neljanda ja Helsingis suisa kolmanda koha.

Ermil jäi sihist pisut puudu

8227 punkti kogunud 24-aastane Erm võttis MM-ilt kaasa kuhjaga kogemust, kolm isiklikku rekordit (kuul 15.01; 400 m 47,02; 1500 m 4.25,08) ja üheksanda koha. Ta läks 1500 m jooksuga esikaheksasse murdma, tegigi vinge jooksu ja parandas marki üle kolme sekundi. Ometi polnud see piisav.

„Paljude asjadega ei jäänud MM-il rahule, mis tegelikult jäid natuke teadmiste taha. Aga 1500 m jooksus valasin higi, hinge ja pisarad kõik välja. Tegin rekordi, aga jäin ikka napilt joone alla,“ tõdes Erm. „Mõtlesin, et pean esikaheksasse tõusmiseks 4.26 jooksma. Jooksin kiiremini, aga jäin ikka nelja sekundiga ilma. Kui mu nime ette tuli tablool üheksa, tuli pisar silma. Ja niisama lihtsalt mul pisar silma ei tule, üle kolme aasta pole tulnud.“

Kokkuvõttes lahkus ta Eugene’ist optimistlikult ja hea tujuga. „Kindlasti sain siit kogemust. Praegu ongi kõige tähtsam kogemust koguda, et järgmistel aastatel muudkui juurde panna. Usun, et minus on kõvasti potentsiaali ja tulevastel aastatel 8600–8700 teha ei tohiks probleem olla.“

Mullu vigastas Erm vasaku jala hüppeliigest ja seetõttu on kannatanud just hüppejalad. Kui rekordiseerias hüppas ta 7.97, siis nüüd 7.37. Kõrgust hüppas toona 2.03, Eugene’is sai paremalt jalalt hüpates kirja 1.93.

Hüppealad on selgelt jalavigastuse taga, jooksud ja heited on vahepeal edenenud. „Kogu sügisene ettevalmistus jäi põhimõtteliselt tegemata,“ selgitas sügisel jalalõikusel käinud Erm. „Alustasin poole jaanuari pealt, mahutasin kogu augusti lõpu ja veebruari (ettevalmistuse) jaanuari teise poole ja aprilli vahele.“

Õiglane tahab vead EM-il parandada

Kõige õnnetumalt käis Janek Õiglase käsi. Avapäeval lõhkes tal vahetult enne starti naelkinga õhkpadi. Nadi sprindiaeg (11,12) mõjutas ka järgmisi alasid. Kõrgushüppes suutis Õiglane siiski korrata oma marki 2.05 ja ka 400 m näitas, et vorm on hea: 49,16. Paraku tegi ta teise päeva sissejuhatuseks 110 m tõkkesprindis häda pöiale ja sinna otsa tuli kohe kettaheite fiasko. 45 meetrit viskav Õiglane piirdus tulemusega 30.49.

„Esimene üleastutud katse oli 40 peale, oli selline loperdav, ketas lendas õhku nagu pannkook. Mõtlesin, et on vaja juurde panna,“ tunnistas pisaraid jõuga tagasi hoidnud Õiglane. „See on kõige rumalam idee, kui sa ei oska heita õigesti ketast. Hakkasin lõpus käega tõmbama ja hirmsasti panema, kõik läks nii valesti, et...“

Ta jättis võistluse pooleli, et pöiale mitte rohkem haiget teha. Hea meelega teeks Õiglane augustis Münchenis vigade paranduse. „Kindlasti tahan ühe kümnevõistluse veel teha, kui EM-ile peale ei saa, siis lähen septembris Talence’i,“ ütles ta.

EM tundub peibutav teistelegi. „Hetkeseisuga oleks plaan Münchenisse minna,“ ütles Uibo. „Siiani on tulemus iga võistlus paremaks läinud, aga eks peab paar ööd magama ja vaatama, kuidas keha end tunneb.“

EM-ile kipub ka Erm: „Ise tahaks väga EM-ile minna, eks lõppotsuse teeb kergejõustikuliit. Kui peale ei saa, siis selleks hooajaks on vast kõik.“

Münchenis on meie sportlastel medalivõimalus märksa reaalsem. On natuke kahtlane, kas Mayer tuleb pärast nii lühikest pausi uuesti starti. Kindlasti on koduvõistlusel kohal MM-il 8434 punktiga kuuendaks tulnud Niklas Kaul. Euroopa edetabeli kolmas ja neljas aga juba ongi Uibo ja Õiglane, ohtlik on kindlasti ka MM-il kaugushüppes pronksi teeninud Simon Ehammer.

Paraku kõik soovijad EM-koondisse ei saa. Kergejõustikuliit on koondisse kinnitanud Tilga ja Uibo. Kui nad mõlemad on valmis võistlema, tuleb juhatusel Õiglase ja Ermi vahel valida.

Eugene’i MM, kümnevõistlus

1. Kevin Mayer (Prantsusmaa) 8818

2. Pierce LePage (Kanada) 8701

3. Zach Ziemek (USA) 8676

7. Maicel Uibo (Eesti) 8425

9. Johannes Erm (Eesti) 8227