Griner võeti vahi alla 17. veebruaril, sest Venemaa ametivõimud väitsid, et Šerementjevo lennujaamas leiti korvpalluri käsipagasist kanepiõli. Selle omamine on Venemaal keelatud.

Mitu kuud eeluurimisvanglas viibinud Grineri osas algas kohtuprotsess 1. juulil. Hiljuti toimus üks istung, kus Griner tunnistas end süüdi. „Tahaksin end süüdi tunnistada. Aga kavatsust mul polnud. Ma ei tahtnud seadust rikkuda,“ ütles Griner kohtunikule inglise keeles, misjärel see kohtu jaoks vene keelde tõlgiti.

31-aastane ameeriklanna lisas, et keelatud asjad sattusid tema kotti eksikombel. Kohtuistung jätkub sel nädalal. Süüdimõistmise korral ähvardab Grinerit kuni kümneaastane vanglakaristus.

USA välisministeerium leiab, et Griner võeti Venemaal kinni alusetult, kuid püüdlused korvpallurit kodumaale tuua pole siiani vilja kandnud.

Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zakrahova kritiseeris neljapäeval USA hoiakut Grineri juhtumi suhtes. „Kui USA kodanik võeti kinni, sest ta smuugeldas narkootikume ja ta ei eita seda, siis sellega tuleks tegeleda vastavalt meie seadustele, mitte San Francisco, New Yorki või Washingtoni omadega,“ vahendas NBC Zakharova sõnu.

„Kui narkootikumid on USA-s mitmes osariigis olnud pikalt legaliseeritud ja nüüd kogu rahvas muutub narkootikumidest sõltuvaks, siis see ei tähenda, et teised riigid peaksid sama teed käima,“ lajatas Zakharova.

Millal Grineri saatus võiks selguda, pole teada. NBC teatel on järgmine kohtuistung Moskvas tuleval teisipäeval. Eeluurimisvanglas tohivad Vene võimud viimase otsuse kohaselt teda kinni hoida 20. detsembrini.

Venemaa meedias on spekuleeritud, et riik soovib Grinerist teha poliitvangi. Mitmed Venemaa väljaanded, teiste hulgas TASS on väitnud, et Venemaa on valmis USA-ga vangide vahetust tegema. Väidetavalt soovitakse USA-lt vastu kurikuulsat relvaärimeest Viktor Buti.