Karel Tilgal oli kvalifikatsiooniperioodil MM-norm (8350 punkti) kuhjaga täidetud, ta kogus 8484 silma. Maicel Uibo laeks jäi 8289 punkti, tema kvalifitseerus eespool olnud sportlase loobumise järel maailma reitingu alusel, tõustes 24 sekka. Konks on selles, et Tilga püstitas oma rekordi eelmisel aastal, sel hooajal ta kümnevõistlust teinud ei ole. Nii lähetati USA-sse Eugene’i Janek Õiglase ja Johannes Ermi kõrval Maicel Uibo.

„Minu isiklik arvamus on, et see otsus oli õige. Ja ka aus,“ ütles Nool. „Mina arvan, et kümnevõistleja peab käesoleval aastal tegema tulemuse. Mitte ükski Eesti kümnevõistleja, kes on tiitlivõistlusele läinud eelmisel aastal täidetud normiga, pole seal midagi teinud.“

Koondise koostamise eeskiri siiski käesoleva hooaja tulemustele eelist ei andnud. Oleks andnud siis, kui normitäitjaid oleks olnud üle kolme. Küll aga oli kokkulepe, et Tilga peab tänavu näitama oma vormi üksikaladel, tehes ka ühe jooksu ja ühe hüppeala. Eesti meistrivõistlustel otsustas Tilga kerge trauma tõttu mitte riskeerida ja piirduda vaid kettaheitega. „Seda tingimust Karel täita ei suutnud,“ sõnas Nool.

Juhatus otsustas MM-koondise kohast ilma jäänud Tilga kinnitada kompromissi korras augustis Münchenis toimuva EM-i koondisse. Samuti kinnitati sinna Uibo, kes teenis koha tänu Eesti meistritiitlile. Aga kuidas selgub EM-koondise kolmas mees? „Peale MMi, kui EMi kvalifitseerumise periood on lõppenud (lõppeb 26.07), kaardistame, kes on terved ja valmis võistlema. Koondis kinnitatakse juhatuse otsusega,“ tõi kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi selles küsimuses selguse majja.