19,31! See on Noah Lylesi võiduaeg meeste 200 m jooksus. Ta läbis esimesed 100 m kurvis 10,15 sekundiga ja distantsi teise poole ajaga 9,16. Mehe isiklik rekord paranes 19 sajandiku võrra ja ta tõusis kõigi aegade edetabelis mööda nii Erriyon Knightonist (19,49) kui ka Michael Johnsonist (19,32).

Esialgu näitas tabloo võiduajaks 19,32. Kui seda sajandiku võrra alla korrigeeriti, siis rahvas Hayward Fieldil rõkkas: USA rekord!

Lylesist üldse kiiremini on jooksnud vaid jamaikalased Usain Bolt (19,19) ja Yohan Blake (19,26). Kolmikvõidu kindlustasid USA-le MM-il Kenneth Bednarek (19,77) ja suurte ootustega starti läinud 18-aastane Erriyon Knighton (19,80).

Naiste 200 m jooksu võitis MM-i rekordi 21,45 sekundiga Shericka Jackson, kaksikvõidu tagas Jamaikale Shelly-Ann Fraser-Pryce (21,81), pronksi napsas britt Dina Asher-Smith (22,02). Jackson parandas oma isiklikku rekordit kaheksa sajandikuga. Maailma kõigi aegade edetabelis võttis ta sisse teise koha, kiiremini on vaid jooksnud Florence Griffith-Joyner (21,34). Aga kuhu jäi siis kolmas jamaikalanna, selle ala olümpiavõitja Elaine Thompson-Herah? 100 m distantsil pronksi pälvinud naine oli 22,39-ga alles seitsmes.

Meeste odaviske kvalifikatsioonis nähti nii pikki kaari kui ka põrumisi. Grenadalasest tiitlikaitsja Anderson Peters viskas 89.91, mullu Tokyo olümpial triumfeerinud India atleet Neeraj Chopra 88.39, sakslane Julian Weber 87.28 ja tšehh Jakub Vadlejch (85.23).

Lõppvõistluselt jäävad eemale endine maailmameister Julius Yego (79.60), olümpiavõitja Keshorn Walcott (78.87) ja tulemuseta jäänud Andreas Hofmann.

Teisi tulemusi vaata blogist!

Enne:

Kõva intriig on üleval meeste osas. Jaanuaris 18-aastaseks saanud Erriyon Knighton viis aprillis juunioride maailmarekordi 19,49 sekundini ja on edetabelijuht. See on kõigi aegade neljas tulemus, Usain Bolti maailmarekordist on puudu 30 sajandikku.

Knightonis nähaksegi järgmist megastaari, kes suudaks täita Boltist jäänud tühimiku. Noore mehe areng ja kõik jutud tema ümber on aga üles ärritanud ala senise valitseja ja tiitlikaitsja Noah Lylesi. Nende vaheline rivaalitsemine eskaleerus USA meistrivõistluste finaalis. Suurepärase kurvijooksjana tuntud Knighton tuli sirgele esimesena ja selge vahega. Lylesi eeliseks on aga lõppkiirus, ta kasutaski oma trumbi ära, püüdis Knightoni enne finišijoont kinni ja võitis. Ajad olid 19,67 ja 19,69

Aga enne finišeerimist osutas ta üleolevalt Knightonile. Seda žesti võib mõista mitmeti, aga nagu on näha ka võistlusjärgses intervjuus, siis Knightonile see kindlasti ei meeldinud. Hiljem üritas Lyles küll asja siluda, et ta ei näidanud näpuga Knightonile, vaid kõikidele neile kriitikutele, kes kippusid teda maha kandma. USA-s on see juhtum üks kuumemaid jututeemasid. Igatahes noorel tähel on MM-il hea võimalus juhtunu eest kätte maksta, võttes Lylesi eest kulla ära. Vaata kirjeldatud situatsiooni siin:

Naiste 200 m finaali eel on peamiseks küsimuseks, kas Shelly-Ann Fraser-Pryce suudab Eugene’is võtta teise kulla või edestab teda selle ala soosik Shericka Jackson. Täna toimub ka odaviske kvalifikatsioon, soomlaste jaoks on see sisuliselt ainuke ala, kus on väike medalivõimalus.

Muide, oma võistlus peeti ära ka ajakirjanike vahel. Eriti sisukalt esines 800 m distantsil ERRi kommentaator Juhan Kilumets, kes tuli oma jooksus kolmandaks ja sai auhinnaks teatepulga.