Kell 10 algava spordi- ja korvpallikonverentsi üheks vaieldamatuks peaesinejaks on 2006. aasta maailmameistrivõistluste finaali kangelane, samal kümnendil ka NBA-sse jõudnud, täna Hispaania Korvpalliföderatsiooni presidendi ametit pidav Jorge Garbajosa. Auhinnakapis nii MMi kui ka EMi kuldmedalit ning 2008. aasta olümpiahõbedat omav Garbajosa peab konverentsil ettekande teekonnast ja eeldustest teel tippkorvpalluriks nii omaaegse tähtmängija kui ka tänase korvpallijuhi vaatenurgast.

FIBA kreeklasest peasekretär Andreas Zagklis omakorda annab konverentsil põneva sissevaate intrigeerivast olukorrast maailma korvpalli juhtimisel - olukorras, kus FIBA ja Euroliiga juhid pole juba ligikaudu paarkümmend aastat leidnud asjaajamisel ühist keelt.

Konverentsi korraldavad Eesti Korvpalliliit ja Ekspress Meedia. „Ilmar Kullamit võib Eestis tituleerida kui korvpallitreenerite treener, kes on üles kasvatanud mitmeid korvpalli suurmehi- ja naisi. Seoses tema 100. sünniaasta tähistamisega näeb Tartus augusti keskel korvpallile ja spordile pühendatud rahvusvahelist konverentsi, treenerite koolitust ja meeste rahvuskoondise turniiri, kuid lisaks jääb üllatusi ka kohapeale. Konverentsil räägime treenerist kui tippjuhist, korvpalli ajaloost ja pärandist, tänasest käekäigust ja debateerime tuleviku üle. Kui Sa oled klubijuht, turundaja, treener, kui korvpall ja sport on Sulle hingelähedased, siis on see koht, kuhu tulla,“ ütles Eesti Korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi.

„Ilmar Kullami pärandist on rohkesti saanud ainest konverentsipäeva läbivad motiivid - Eesti korvpalliajaloo oluliste sõlmpunktide lahtiharutamine, tänapäeva treeneritöö peensused, spordi juurde silmapaaride ja raha meelitamine, Eestist tipptegijaks sirgumise võlud ja valud,“ kommenteeris Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald.

„Garbajosa ja Zagklise esinemised omakorda annavad kindlasti põneva sissevaate ka rahvusvahelise tippkorvpalli telgitagustesse,“ lisas ta, vihjates, et rahvusvahelisest tippkorvpallist võib konverentsi esinejate nimekirja tulla veel põnevaid lisandujaid.

Muuhulgas leiab konverentsi kavast debati selle üle, kas maailma tippmängijaks on Eestist võimalik siirduda vaid noorelt välismaale siirdudes, kus sõna sekka ütlevad ka praegused Eesti koondise tähed; Eesti treenerite kogemustel põhineva arutelu juhendajast kui tippjuhist; paneeli rahvusvahelise tippklubi arendamise võimalustest Eestis; Ekspress Meedia reklaamijuht Sander Maasiku müügisoovitused spordiinimestele; Eesti naiste rahvuskoondise peatreener Kaspars Majenieksi ülevaate Eesti naiste korvpallis vajalikust revolutsioonist; Eesti tippkorvpallurite ausad kõned soovitustega „noorele iseendale“.

Esinejate seast võib lisaks leida näiteks Janar Taltsi, Rauno Pehka, Toomas Annuki, Alar Varraku, Priit Sarapuu, Peep Aaviksoo, Valdo Lipsu, Jaak Karbi, Ramo Kase, Olle Hormi. Teemaplokkide vahel saavad omal ausal ja otsekohesel moel sõna ja panevad „asjad paika“ Peep Pahv ja Andres Sõber.

Konverentsipäeva juhivad Delfi tegevtoimetaja Tarmo Paju ja TV3 spordikommentaator Kalev Kruus.

Kõik konverentsi külastajad on 12. augusti õhtul oodatud Ilmar Kullami nimelise turniiri avakohtumisele Eesti koondise ja Belgia vahel. Eesti ja Bosnia-Hertsegoviina kohtumise päeval, 14. augustil toimub Tartus korvpallitreenerite koolitus, mis keskendub noormängijate arendamisele nii tehnika/taktika kui ka planeerimise osas - loenguid peavad Hollandi Korvpalliliidu noortekoondiste juht Arik Shivek ning Soome rahvusmeeskonna treener ning koolitusjuht Jussi Räikkä.