46-aastane soomlane juhendas Venemaa koondist aastatel 2019-2022. Pärast seda, kui Venemaa Ukrainale kallale tungis, lahkus Sammelvuo nii koondise kui ka Peterburi Zeniti eesotsast. Nüüd töötab ta Poolas Kedzierzyn-Kozle Zaksa klubis.

Sammelvuo käe all võitis Venemaa 2019. aastal Rahvuste liiga, eelmisel aastal peetud Tokyo olümpiamängudel jäi koondise saagiks hõbemedal.

Avalduse Sammelvuole ordeni andmiseks esitas Venemaa võrkpalliliit. Lõplik sõna ordenite jagamisel on Putinil ja hiljuti allkirjastas ta vastava määruse.

„Tuomas vääris ordenit kõva töö eest, mille tulemuseks oli olümpiahõbe. Tuomase pole keeruline autasu kohale toimetada, sest ta elab suure osa ajast Venemaal,“ ütles Venemaa võrkpalliliidu president Aleksandr Jaremenko uudisteagentuurile TASS.

Soomlastest on Venemaalt Sõpruse ordeni saanud ka poliitikud Eero Heinäluoma and Paula Lehtomäki. Heinäluoma teatas märtsis, et viskas medali pärast Venemaa - Ukraina sõja algust prügikasti. Kuidas Sammelvuo valituks osutumisele reageeris, pole teada.

Kuulsamatest eestlastest on Sõpruse või selle eelkäija Rahvaste Sõpruse ordeni rinda saanud Anne Veski, Eri Klas, Ita Ever, Anu Kaal ja Arnold Rüütel.